El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

València sic transit

Editorial: 
Companyia Austrohongaresa de Vapors
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2016
Altres dades: 
Valoració dels usuaris: 
8/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

‘València sic transit’, de Francesc Bayarri, és la primera novel·la editada per la Companyia Austrohongaresa de Vapors. Des del final del franquisme fins als casos més recents de corrupció política, des del colp d’Estat del 23-F fins a la celebració de la Copa de l’Amèrica, ‘València sic transit’ abraça un període de quaranta anys de la història valenciana. Plantejada tècnicament com un juí sumaríssim al període conegut com la Transició, la novel·la mescla personatges reals, com ara Vicent Ventura o Joan Monleón, amb altres completament de ficció, per tal d’oferir una visió iconoclasta de les últimes dècades.

Però ‘València sic transit’ no és una novel·la política, sinó una narració sobre la inconsistència d’una vida humana i la perplexitat davant dels moviments de la Història. Els seus principals personatges són sovint ridículs, quasi sempre alcohòlics, de vegades drogoaddictes i en ocasions suïcides. Una galeria de caràcters i de situacions on es pot reconèixer la caricatura de tota una generació.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Una visió de les quatre darreres dècades d’història de la ciutat de València des del cantó culte i progressista, l’humiliat en tots aquests darrers anys, el que no ha volgut participar del deshonor dels seus dirigents, tret de ben poques excepcions. Una visió desesperançada de la infàmia franquista, que ha aconseguit perpetuar-se amb la força de la mentida repetida sense descans any rere any. La València lletja, inculta, provinciana, anticatalanista; la de la merda de gos, el soroll, l’autoodi, la banalitat, les drogues sense mesura, les putes i els treballadors esclaus, la música bakalao, la corrupció, el suport incondicional als polítics lladres i mentiders... Però també la lluminosa del sexe lliure i les nits d’estiu amb olor de gessamí. Una obra amb personatges reals i de ficció, amb situacions imaginades i reals de la vida del autor, que la situen tant en el gènere de les memòries com en de la novel·la històrica o fins i tot en el de la novel·la negra. Potser hi domina una mica massa el pessimisme; però ja va bé adonar-se’n del podrimener que realment amaguen les lloes acrítiques del cap i casal, a que ens té tan acostumats i fastiguejats la dreta més rància i farisaica. Molt recomanable.

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"València sic transit" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!