El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Tocats pel foc

Editorial: 
Tigre de Paper
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2017
Altres dades: 
Col·lecció Lletrafelina. Pròleg de Marina Garcés.
Valoració dels usuaris: 
9/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

«L’home que té, és també l’home que té por de perdre. De perdre allò que posseeix, és clar. Això provoca una actitud de recel, de desconfiança envers els altres homes…Ben aviat acaba per identificar-se amb allò que té i no amb allò que és.»

A una petita barraca de la perifèria de Barcelona hi arriba un personatge clandestí i misteriós a conviure amb la família. Entre converses a la vora del foc trasbalsarà la vida quotidiana posant en qüestió aquells pilars que fins aleshores els semblaven inamovibles: la propietat, la llibertat i la dignitat. Dins la barraca, els silencis, gestos i mirades despertaran la complicitat, el compromís i l’esperança allà on abans només hi havia misèria, por i resignació.

Escrita el 1959 en ple franquisme i publicada per primer cop el 1976, la novel·la, conserva avui dia tota la seva potència que ens farà pensar la vida des d’una nova perspectiva. Són realment el compromís, la llibertat i la dignitat possibles?

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

 

Aquest relat d’en Pedrolo i el pròleg de Marina Garcés són una petita joia que ens acosta i ens fa avinent, necessària fins i tot, la crítica a la propietat privada, a l’explotació, a la violència de l’Estat, a l’individualisme..., que ens regira per dins i que potser defugiríem si ho hagués fet mitjançant un llarg assaig o un curt pamflet... Una escletxa que ens il·lumina posant en dubte els principis del sistema econòmic i social imperant, el qual posa el focus en la possessió de bens i persones, del tenir, en lloc d’allò més important, el ser, del seu desenvolupament en llibertat i dignitat. Així, l’encerta a encomanar-nos l’atractiu intel·lectual d’un petit grapat d’idees, que són la pedra angular d’un canvi de paradigma, que si les volguéssem posar en pràctica ens obligarien a canviar la nostra manera de viure, per esdevenir més digna i lliure. I de bell nou l’admirable en Pedrolo compon aquesta paràbola reptadora sense atendre la cruenta repressió i la censura que regnaven durant el règim franquista. Les petites errades tipogràfiques i de composició que s’hi observen no desllueixen el resultat final de l’obra, la qual hauríem de tenir en compte en aquest “Any Pedrolo” que ara comença. Doblement recomanable, doncs, la seua lectura. I moltes gràcies a Tigre de Paper per la reedició!

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Tocats pel foc" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!