El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Sicília sense morts

Editorial: 
Club Editor
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2015
Altres dades: 
El Club dels Novel.listes, nº 53
Valoració dels usuaris: 
6.5/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Mallorca, en l’obra de Guillem Frontera, també podria ser el laboratori del món, on creix especialment la cobdícia —que en la seva versió evolucionada es diu corrupció. Igual que les bactèries i les persones, les passions arcaiques s’adapten a la modernitat: algú en temps llunyans roba la terra d’una vídua, algú en temps actuals manipula una complexa trama de corrupció per obtenir venjança, i un dia el jove president de la Comunitat Autònoma rep una rata morta dins un cofret de plom...

S’havia definit Mallorca com Sicília sense morts, però ¿fins quan? El sol és tebi, sona la melodia d’un violoncel tocat magistralment per una bella eslava, el jubilat hedonista Mateu Llodrà pren Camparis tot pensant com satisfer el seu peculiar sentit de la justícia. I la rata morta té la perversa capacitat de pertorbar el curs de les coses, en un temps xop d’abusos en què el president de la Comunitat Autònoma invoca la regeneració.

"Volia escriure una novel·la històrica contemporània que plasmés l'esperit del nostre temps", confessa Guillem Frontera. Ha aconseguit plenament l'objectiu.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 
Com en la seua anterior novel·la, “L’adéu al mestre”, en aquesta d’ara, en Guillem Frontera segueix mostrant-nos altres vessants de la corrupció de la burgesia a Mallorca –-indígena o estrangera--, en concret, la perversió dels polítics deshonrats que l’han representada fins fa quatre dies. Tot i l’advertiment inicial, les situacions que ens narra a l’obra i la coral de personatges que en són responsables tenen una retirada a d’altres que -–dissortadament pels mallorquins-- foren -–i encara són-- ben reals; sense oblidar que, com passa tot sovint, la realitat supera la ficció.
 
L’autor confessava voler confegir una novel·la històrica contemporània i, efectivament, la corrupció del sistema econòmic, polític i social a tots els nivells –especialment dels que toquen poder--, deguda a la manca d’ètica de tots plegats, malauradament està més “de moda” que mai. Tanmateix, els embolics que es destapen tot sovint són de tal gruixària i brutalitat que són arquetípics de la novel·la negra. Novel·la històrica i negra, doncs.
 
L’obra, a més a més, ens ofereix més elements per gaudir-ne: una escriptura particular, esplèndidament composta, de lectura accessible i enriquidora –en anar farcida de mots i girs mallorquins--; i uns petits regals en forma de reflexions sobre la vida; tal vegada massa individualistes i nihilistes, però. Us la recomane.

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Sicília sense morts" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!