El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Safareig

Autor/s: 
Editorial: 
Stonberg Editorial
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2016
Altres dades: 
Valoració dels usuaris: 
0/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

L’Helena podria ser la nostra veïna; la teva o la meva. Per aquesta raó Safareig resulta una novel·la inquietant.

Perquè de les estrelles que omplen les xarxes, l’Instagram, el Twitter i les cobertes de les revistes ja ho suposem tot i hi imaginem més. Sobretot imaginem i ens recreem en la seva vida voluptuosa, dissoluta i trufada de passions; lluny, tan lluny de les nostres misèries i avorriment quotidià. La nostra veïna està inclosa en el ritual social de saludar-la quan ens la trobem, tan discreta en el vestir, en el maquillatge, en el tracte, impecablement correcte i positiu amb què es relaciona amb la mainada que porta de la mà. Per totes aquestes raons, ni se’ns acut que puguem tenir per veïna una Belle de jour, creiem fermament que aquest tipus de persones no viuen arran de casa, del carrer, de la botiga de la cantonada.

L’Helena desconeix de què és capaç més enllà de les aparences, educada com ha estat en la conservadora família terrassenca on va néixer i per la població on viu, Matadepera. Com la Séverine, porta una vida fàcil i benestant casada amb un metge, i tampoc no se salta la frustració sexual, fins que la separació consensuada amb el marit la condueix a un nou escenari.

El nou escenari té dues portes. La porta A la mena a fer les teràpies que la nostra societat d’ara recepta per a qui passa per aquest tràngol, per tal de recuperar l’equilibri emocional sense descabellar-se ni que res fonamental no es mogui. La porta B la convida a seguir el batec de les seves pulsions recloses a la part fosca —on s’hi barregen els dubtes de la infància, els propis desitjos i tot allò arraconat perquè no quedava bé o no era correcte—, i que malden per emergir.

Helena creua la porta B i baixa l’escala de cargol, graó a graó, fins arribar als inferns, llavors abandona la disfressa de Belle de Jour per posar-se la de Faust, i com el personatge de Goethe es llança contra els límits de la moral establerta, contra els seus propis límits; contra els límits del que es pot fer; i fa. 

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

L’Helena i el Marcel són una parella que, com tantes d’altres, ha seguit les pautes que marca la societat i ho ha assolit tot: una casa bonica a Matadepera, dues filles bessones de sis anys i feina de cert prestigi. Com a bescanvi obté el mateix que el d’una gran majoria: insatisfacció personal. Quan l’Helena decideix separar-se descobreix, sorpresa, que el marit té una amant des de fa temps. Rere una aparença frívola i diletant, encara la situació decidint fer tot allò que no s’ha permès pel què diran. Inicia així un recorregut que la portarà als inferns personals dels quals sorgirà amb la pell nova, i sense cap escut protector enfrontarà la seva realitat.   

Si voleu fer-ne un tastet, marqueu aquí.

 

 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Safareig" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!