El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Quaderns

Autor/s: 
Editorial: 
Llibres del Delicte
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2016
Valoració dels usuaris: 
9/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Una escriptora amb agorafòbia desapareix en un petit poble lleidatà. Els quaderns on dues nenes, anoten els moviments que observen en els veïns de la vila seran el punt de partida d’una investigació que alterarà el ritme tranquil dels vilatans.

Quan en Miquel, un mosso d’esquadra nascut al poble, s’assabenta que el cas pot destapar alguns secrets que afecten la seva família i que alimentaran les xafarderes que creuen saber-ho tot de tothom, s’involucra en la investigació. Però els comandaments l’hi impedeixen per la vinculació personal amb els fets. Sota les mirades dels veïns que comenten la investigació dels Mossos, la desaparició de l’escriptora condueix al descobriment de la doble cara d’un poble que viu amagant el que és i desitjant el que només poden ser en secret.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Ressenyar un llibre no és mai cosa fàcil, almenys per a mi, i si a sobre és el llibre d’una persona a qui coneixes fa temps i amb la que comparteixes l’amor per la lectura... encara és més difícil. O això pensava jo abans de llegir-me “Quaderns”, el primer llibre de la Ramona Solé més coneguda per tots nosaltres com a Jomateixa, mon amb el que signa en el seu bloc Tumateixllibres.

I dic que és senzill fer la ressenya perquè el llibre m’ha donat tot allò que busco en una lectura: m'ha fet somriure amb algunes frases; m'he sentit identificada amb situacions, poder perquè també visc a un poble petit; m'ha fet patir de valent, inclús emocionar-me. Que més es pot demanar? Res. Perquè a més a més està impecablement escrit.

La novel·la comença amb una veu en primera persona, en un capítol que es neguiteja i es convida a seguir amb la lectura, —poc tardarem a saber que és la veu de la Sara, l’escriptora que ha desaparegut—, lectura que ens atrapa irremeiablement en aquestes primeres planes.

El narrador principal és una veu en tercera persona que ens anirà explicant el devenir de la història.

Una historia lineal en el temps quan parlem de la trama principal, la desaparició i recerca de la Sara;  amb salts enrere en el tems quan es tracta de les trames secundàries o quan és necessari per donar-nos informació del passat dels protagonistes.

Amb unes descripcions curtes però, al mateix temps, elaborades que ens donen tota la informació que necessitem per fer-nos una idea dels escenaris i dels personatges. Fent un dibuix fidedigne de la gent de poble: units davant una adversitat, però sense deixar mai de xafardejar ampliant i corregint els fets. Un llenguatge senzill, net, polit. La Ramona crea una novel·la coral on tot el poble és protagonista de manera directe o indirecte dels fets que hi succeeixen.

M’ha agradat moltíssim com ha tractat les escenes una mica pujades de to. On explica el just per posar-nos en situació, però deixa prou espai a la imaginació de cadascú. Una manera subtil i molt elegant de fer-ho, un punt mitjà que no sempre és fàcil de trobar. També he trobat entranyables les dues nenes i els seus quaderns que donen títol al llibre, tot i que jo pensava que tindrien una mica més de protagonisme i m’he quedat una mica amb les ganes de saber més sobre ells.

Com deia al principi a mesura que anava llegint m’hi ha anava sentint identificada amb moltes de les coses que la Ramona explica en la novel·la. Poder perquè  també visc en un poble petit amb tot el que això comporta  per bé i per mal.

«Als pobles ja se sap que la xafarderia és l’esport oficial» (pag. 110)

Poder perquè sóc addicte als llibres i tinc un marit que remuga per aquest fet, encara que ell també llegeix tot el que el seu temps li permet.

« El Carles sempre li deia que era una “adducte” a la lectura, esbufegant una mica despectivament, tot i que ella sabia que ell també s’havia llegit la majoria de llibres que tenien a casa.» (pag. 49)

Poder perquè sóc blogera com ella i m’ha encantat la picada d’ull que ens fa.

«Ella era una gran cuinera i amb l’ajut del Ricard havien dissenyat un blog de cuina força atractiu, on a més també hi havia una secció de consells de salut. Els últims messos ja penjava dos o tres plats per setmana i tenia  uns centenars de seguidors[...]» (pag.18)

O poder per tot plegat...

 

Bruixeta

http://magiadellibres.blogspot.com.es/

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

Comentaris sobre "Quaderns"

Per presentar la novel·la Quaderns amb propietat res millor que robar-li les paraules a la pròpia novel·la “Des que l’he mirat ..., un corrent elèctric m’ha pujat per l’espinada i m’ha omplert d’aquella sensació ... que t’invita a posar en alerta els sentits, però no saber mesurar la curiositat sempre ha estat un dels meus defectes…”

Així és com m’he sentit al començar la novel·la per diversos motius i com que m’agrada ser sincera us ho explicaré, el primer d’ells és que quan rebo una nova historia de Llibres del Delicte ja sé que m’agradarà, cada un d’ells és diferent però la qualitat es una tònica que mai no falla i això li agraeixo a en Marc Moreno, d’altra banda i en especial ha sigut el nom de l’autora Ramona Solé a qui molts de vosaltres coneixereu com Jomateixa nom amb que signa al seu blog literari tumateixllibres.

http://tumateix-llibres.blogspot.com.es/

Aquesta novel·la tot i que conflueix degut a una trama negra gaudeix de personalitat pròpia, és rica en personatges, potser una mica en excés, però potser això ens regali una propera entrega amb algun d’ells.

Amb unes descripcions concises i acurades viurem en un poble lleidatà sense nom, rodejats de veïns els quals davant de grans adversitats van tots a una, però quan la vida és tranquil·la la salseta la posa la xafarderia a gran escala i van que volen, aquestes seran el detonant d’un crim relacionat amb uns quaderns.

Dues nenes del poble han escrit en diversos quaderns les vides dels seus veïns i quan una escriptora que viu al poble, encara que no en forma part degut a la seva agorafòbia, desapareix aquests comencen a mostrar les cares ocultes dels seus veïns, problemes de faldilles, discussions absurdes, mentides soterrades i molts secrets.

¿Quin es el motiu que ha fet desaparèixer la Sara? ¿Serà morta? No penseu pas que xafardejaré la novel·la, oi? Només us donaré un apunt, el final és del tot inesperat i brillant, un gir que gaudireu de veritat.

Crec que per ser la seva primera novel·la se’n surt més que bé, fa un retrat social sense caure en tòpics, mostra la manera de viure d’un poble amb les seves costums i tradicions i juga amb l’erotisme deixant el punt àlgid al gust del consumidor, cada un haurà de fer servir la seva imaginació, un toc mestre davant l’augment en la majoria de novel·les de llits desfets.

Un dels personatges que més m’ha agradat ha sigut la Fanny, l’agent dels Mossos d’esquadra, és una dona llesta i sap com tractar a cada veí per obtenir-ne el que necessita.

Si voleu saber que diuen els quaderns i quin és el gran secret que portarà a vessar sang per ocultar-ho, no dubteu, aquesta és la vostra novel·la.

Espero que l’autora continuï escrivint, ha sigut tot un plaer descobrir aquesta nova faceta seva.