El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Li deien Lola. El coratge d'una dona a la recerca de la veritat.

Autor/s: 
Editorial: 
Columna
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2016
Altres dades: 
nº 1095
Valoració dels usuaris: 
8.5/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Als inicis de la revolució industrial, a les ribes del riu Ebre, la vella aristocràcia rural es resisteix a doblegar-se als aires d’un temps nou. A Barcelona, la ciutat bull amb les revoltes, les bombes anarquistes, les detencions massives i els judicis manipulats per la gran burgesia, disposada a no perdre ni poder ni privilegis.

D’un poblet de la Ribera d’Ebre a Barcelona, dels anys convulsos de finals del segle XIX a l’arribada de la Segona República el 1931, de les barraques del Somorrostro als pisos benestants. Entre anarquistes radicals i burgesos filofeixistes, entre la prostitució i els salons més exquisits, la Dolors, la bella Lola, lluita per sobreviure i venjar la injustícia i la humiliació que l’ha marcat com a víctima des que va néixer, amagant, alhora, un secret durant més de trenta anys que li canviarà la vida per sempre.

Les llums i les ombres d’una dona coratjosa il∙luminen un relat vibrant i apassionant que retrata sense embuts un dels moments més fascinants de la història del nostre país.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Tot i els dubtes inicials (per les anades i vingudes en el temps –ben resoltes, per altra banda--, els canvis de narradors...), la novel·la m’ha agradat. Tot i el curt abast (relacions interpersonals –enamoraments, abusos sexuals, esclavatge--, nissagues familiars) de les situacions narrades durant la primera meitat, finalment la trama fa cap o una visió més àmplia i global (l’opressió arreu dels rics sobre els pobres amb la connivència dels poders fàctics), on la dona protagonista, abans ignorant, s’hi implica amb força. La narració esdevé llavors una novel·la històrica que ens desclou la veritat sobre alguns esdeveniments històrics cabdals en la criminalització del moviment anarquista de finals de segle XIX i començament del XX (els actes de terrorisme preparats per la patronal i la policia d’aleshores, per encolomar-los als anarquistes), i això, al meu parer, li dóna un valor addicional, una projecció més universal. La recerca de “la veritat” per part de la Lola, que subtitula el llibre, se’ns presenta, doncs, com bastant més diversa que allò que de bell antuvi imaginàvem (destapa veritats personals, però també veritats socials i polítiques). I això és una sorpresa i un altre mèrit que em fa recomanar-la sens dubte.

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Li deien Lola. El coratge d'una dona a la recerca de la veritat." encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!