El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

La condición humana

Autor/s: 
Editorial: 
Unidad Editorial
Gènere literari: 
Any d'edició: 
1999
Altres dades: 
Pròleg de Mario Vargas Llosa
Valoració dels usuaris: 
8/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Xina, 1927, la revolta del Koumintang a Xangai (Shanghai). El Kuomintang era un partit polític nacionalista xinés, el qual als anys 20 del segle XX estava format per una barreja social que anava des dels burgesos i els comerciants fins als comunistes.

Aquesta novel·la està ambientada en l’any 1927, quan aquest partit es revolta a Xangai (Shanghai) i pren el poder, en contra els senyors de la guerra i de les concessions colonials estrangeres. El partit comunista xinès intenta inclinar al balança del poder cap al seu costat, en contra de les directrius de la Internacional comunista soviètica. Un grup de comunistes així ho considera convenient, però prompte, un mes després, el general conservador Chang Kai Shek, recolzat per la burgesia i els membres de les concessions colonials, els atacarà i realitzarà una gran matança dels revolucionaris. A Xangai el grup comunista està liderat per Kyo, un home íntegre amb alts ideals; Katow, un rus revolucionari internacionalista; i Chen, un jove que se sent atret pel terrorisme com a la veritable acció revolucionària.

Els assassinats, la violència narrada cinematogràficament, les reflexions i angoixes de la “condició humana”, inclús les excentricitats del baró de Clapidde, un aventurer sense ofici ni benefici, fan de la novel·la un relat coral d’anhels i frustracions, de lluita d’interessos. També cal destacar els personatges de Ferral, el representant del Consorci francés de les concessions, i a Gisors, el pare de Kyo, el vell que ho veu tot des de la perspectiva de la vellesa i la saviesa preexistencialista.

“La condició humana” esdevé una narració perdurable quan la lliges gràcies a escenes com l’angoixa que Chen sent davant l’assassinat imminent que ha de perpetrar per aconseguir armes per al partit, o els atacs a les comissaries de policia, o la reunió de Kyo amb el comité del partit a Hankow, o la generositat de Kadow i el fragment de la píndola de cianur.

A “La condició humana” trobem un equilibri entre les reflexions dels personatges i l’acció de carrer, cosa que fa d’aquesta novel·la una obra mestra que ens endinsa en les passions humanes, de la dignitat i la condició humana, on les qüestions de vida i mort són el centre de l’existència.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

M’he llegit aquesta novel·la perquè em va agradar molt l’assaig que M. Vargas Llosa li va dedicar a la seua obra “La verdad de las mentiras”. Si bé de vegades m’ha semblat un poc avorrida i obscura, al final el resultat no ha pogut ser més enriquidor. Per a mi és una bona novel·la, que enganxa. Les reflexions, les passions, els mòbils de l’acció dels personatges ens fica de ple dins la intrahistòria dels esdeveniments contemporanis, cosa que mai podrà fer un llibre d’història. El llenguatge, amb una aparença senzilla, ens mostra els interrogants existencials que tota persona fa de la seua vida. Bona literatura, en definitiva.

Més informació: http://historiata.wordpress.com/2013/06/03/ressenya-andre-malraux-la-con...

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"La condición humana" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!