Aquest llibre arriba a les nostres mans a través dels camins de la vida en comunitat i la construcció d'autonomia, i reuneix per primera vegada en català dos textos de Pablo Sastre Forest que recullen idees importants per sobreviure i superar l'Estat, tot buscant inspiració en el passat comunal del territori basc.
Una història que comença amb el rei navarrés entrant en una assemblea de poble medieval i acaba amb diversos exemples contemporanis de com viure defugint l'estat i el mercat i suggerint pràctiques que, partint l'unes tradicions mil·lenàries, podem aplicar des d'avui per construir una societat on el suport mutu i la comunalitat esdevinguin el paradigma.
Planteja tres eixos d'una mateixa acció, al voltant dels quals es podria articular la vida comunal: l'auzolan o treball comunitari, basat en el suport mutu: el batzar o assemblea, forma natural d’autogovern que es dona a si mateixa qualsevol comunitat; i el komun, entès com el conjunt de persones que fan seu un territori o una activitat determinada.
L'autor ens convida a seguir buscant pistes cap al nou comú que a poc a poc ja va sent realitat. De prosa àgil i sense pretensions, Pablo Sastre ens endinsa en la història per recuperar la memòria de l'auto-organització popular, seguint el camí de llibres com El Comú Català, enfocant-se en els pobles navarresos per entroncar rapidament amb l'actualitat, contextualitzant propostes com el Confederalisme Democràtic a Rojava o la ZAD de Notre-Dame des Landes.
L’òrgan de l’Assemblea popular i sobirana, i el concepte del Comú vénen de tradicions mil·lenàries basques. En la proposta engrescadora d’en Pablo Sastre, que es presenta en aquest assaig, es tractaria de partir d’aquestes experiències del passat, minoritzades o eradicades pel capitalisme (al llibre ens apunta com es va aconseguir això amb l’ajut de les monarquies), per actualitzar-les (mirant potser a les experiències de Rojava al Kurdistan o la ZAD a França) i compondre-hi òrgans autènticament democràtics de coordinació i decisió, que ens resolguen les necessitats del present i del futur, per aconseguir una vida bona per a tothom, amb el màxim respecte als nostres drets individuals i que alhora faça complir els deures que ens pertoquen, per mantenir i millorar la col·lectivitat a la qual volem pertànyer (aplicant un concepte modern i democràtic de nació). Aquest assaig és dels que van al fons de la qüestió analitzada, perquè n'hi planteja les causes arrel i hi proposa accions correctives per superar aquestes causes, sense eufemismes políticament correctes. Vista la importància de la qüestió que hi tracta, el considere, doncs, de lectura imprescindible.
