El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Komun. Assemblearisme i Comunalisme a Euskal Herria

Editorial: 
Col·lectiu Bauma
Traductor: 
Júlia Vilageliu Casanellas
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2018
Valoració dels usuaris: 
0/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Aquest llibre arriba a les nostres mans a través dels camins de la vida en comunitat i la construcció d'autonomia, i reuneix per primera vegada en català dos textos de Pablo Sastre Forest que recullen idees importants per sobreviure i superar l'Estat, tot buscant inspiració en el passat comunal del territori basc.

Una història que comença amb el rei navarrés entrant en una assemblea de poble medieval i acaba amb diversos exemples contemporanis de com viure defugint l'estat i el mercat i suggerint pràctiques que, partint l'unes tradicions mil·lenàries, podem aplicar des d'avui per construir una societat on el suport mutu i la comunalitat esdevinguin el paradigma.

Planteja tres eixos d'una mateixa acció, al voltant dels quals es podria articular la vida comunal: l'auzolan o treball comunitari, basat en el suport mutu: el batzar o assemblea, forma natural d’autogovern que es dona a si mateixa qualsevol comunitat; i el komun, entès com el conjunt de persones que fan seu un territori o una activitat determinada.

L'autor ens convida a seguir buscant pistes cap al nou comú que a poc a poc ja va sent realitat. De prosa àgil i sense pretensions, Pablo Sastre ens endinsa en la història per recuperar la memòria de l'auto-organització popular, seguint el camí de llibres com El Comú Català, enfocant-se en els pobles navarresos per entroncar rapidament amb l'actualitat, contextualitzant propostes com el Confederalisme Democràtic a Rojava o la ZAD de Notre-Dame des Landes.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

L’òrgan de l’Assemblea popular i sobirana, i el concepte del Comú vénen de tradicions mil·lenàries basques. En la proposta engrescadora d’en Pablo Sastre, que es presenta en aquest assaig, es tractaria de partir d’aquestes experiències del passat, minoritzades o eradicades pel capitalisme (al llibre ens apunta com es va aconseguir això amb l’ajut de les monarquies), per actualitzar-les (mirant potser a les experiències de Rojava al Kurdistan o la ZAD a França) i compondre-hi òrgans autènticament democràtics de coordinació i decisió, que ens resolguen les necessitats del present i del futur, per aconseguir una vida bona per a tothom, amb el màxim respecte als nostres drets individuals i que alhora faça complir els deures que ens pertoquen, per mantenir i millorar la col·lectivitat a la qual volem pertànyer (aplicant un concepte modern i democràtic de nació). Aquest assaig és dels que van al fons de la qüestió analitzada, perquè n'hi planteja les causes arrel i hi proposa accions correctives per superar aquestes causes, sense eufemismes políticament correctes. Vista la importància de la qüestió que hi tracta, el considere, doncs, de lectura imprescindible.

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Komun. Assemblearisme i Comunalisme a Euskal Herria" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!