El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Follia

Autor/s: 
Editorial: 
La Magrana
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2001
Altres dades: 
Traducció de Josep Escarré
Valoració dels usuaris: 
9/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Estem davant de la història d'Stella Rhapael, la bella esposa de l'adjunt a direcció, Max Raphael, d'un psiquiàtric a  finals dels anys 50. Max és un home abocat a la seva feina, disposat a conseguir el càrrec de direcció en un centre on s'apliquen les més noves conductes psiquiatriques: els pacients tenen la possibilitat de treballar a l'exterior i de relacionar-se amb els terapeutes i les seves families en funció del grau de malaltia.

En aquest ambient, Stella s'avorreix i passa les hores ocupant-se del seu fill i passejant pels jardins. Allí coneix a Edgar Stark, escultor, atractiu, intel·ligent, assassí.

D'aquest personatge McGrath escriu per explicar-nos el seu trastorn:

Gelosia mòrbida. L'obsessió de la infidelitat. Freud la va expressar com una forma d'homosexualitat acidulada, la projecció en la parella d'un desig homosexual reprimit: Jo no estimo aquest home, però ella sí.

La relació entre els dos personatges anirà pujant de to fins convertir-se en una obsessió que els durà a fugir del sanatori i començar a viure junts. És l'inici del descens als inferns de la gelosia per part d'Stark i de la depressió més profunda per Stella. En el transcurs d'un any, les seves vides es transformaran de la manera més dolorosa possible.

 

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Tot podria fer presagiar que estem davant d'una novel·la més, però els amplis coneixements de McGrath sobre la vida en un psiquiàtric (el seu pare va ser director d'un a Broadmor, a prop d'on va passar la seva infantessa), la seva capacitat per fer-nos comprendre el que comporta una depressió per qui la viu en primera persona i per qui l'envolta, l'aparent facilitat amb que crea personatges memorables ( com és el cas del torturat protagonista d'Spider o de la adorable Martha Pike, per fer referència a d'altres novel·les seves), ens situa davant d'un llibre difícil d'oblidar. L'autor aconseguix fer-nos compartir l'angoixa d'Stella i, encara que no compartim les seves decisions ni les seves accions, viure amb ella tot el procés que la transformarà.

El fet que la història estigui narrada per un psiquiatre, Peter Cleave, ens permet fer aquest viatge amb més facilitat, però no em d'oblidar que és ell qui diu en la primera frase del llibre:

Les aventures amoroses catastròfiques basades en l'obsessió sexual han estat un dels meus interessos professionals des de fa molt anys.

I que és aquest personatge qui ens donarà la seva visió personal i interessada de tota la història i qui tindrà un paper decisiu en la seva resolució.

 

 

Mentre em disposava a escriure aquest comentari he descobert que existeix una versió cinematogràfica de la novel·la i que, a jutjar pel tràiler, té una bona ambientació i una adequada tria d'actors pels papers que lis toca. Farà falta veure quelcom més per decidir si també és una bona adaptació.

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

Comentaris sobre "Follia"

Resulta que vaig lllegir i descobrir  el llibre de Spider a través de la pel·lícula. Havia de fer un treball de literatura comparada i pensava  en les clàssics i el meu company que em va decorir la pel·li em va suggerir que el fes sobre Spider. Realment va ser un descobriment d'un tipus de literatura i cinema diferents, originals i molt possitiu quan aparques alguns prejudicis.

M'ho vaig passar molt bé fent el treball i em va interessar molt la solució que  David Cronemberg proposava per els problemes que suposaven  l'adaptació cinematogràfica amb un insuperable Ray Finnes com Spider

Pel que expliques aquesta novel·la té els mateixos ingredients i suposo que resulta  tan perturbadora com Spider

M'agradarà recuperar aquest autor gràcies al teu cometari.

http://www.youtube.com/watch?v=uTe1xiBzAws

 

 

Maria Jesús

La veritat és que tant l'una com l'altre son molt colpidores. Has d'aventurar-te en els llibres sense masses prejudicis o els personatges acavaran per fer-te molta ràbia.

Jo vaig descobrir l'autor fa anys gràcies a la novel·la Martha Pike, un altre drama encara que no tant dur, amb certa semblança pel to narratiu amb Cims Borrascosos de la Brönte.