El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Un film (3000 metres)

Autor/s: 
Editorial: 
Club Editor
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2015
Altres dades: 
publicada per entregues l'any 1918
Valoració dels usuaris: 
8.2/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 
Nonat Ventura, fill bord abandonat a l’Hospici, en surt amb l’ambició de reparar el greuge que li ha fet el Destí. Com que les vies legals duen totes al cul-de-sac de la pobresa, decideix abandonar Girona i l’ofici de serraller per convertir-se en un lladre —però no pas un lladre qualsevol, sinó el més famós i refinat de Barcelona, el més admirat de tothom, el Senyoret.
A través de la seva vida, és la gran ciutat convulsa i tota la seva fauna que Víctor Català fa espurnejar davant dels nostres ulls, passejant per totes les cantonades i entrant a totes les porteries com el califa de les Mil i una nits. Al seu pas atrapem les converses del proxeneta amb la puta, de la muller amb el marit, del solter amb el coixí, de l’assassí amb la víctima…
Un film (3000 metres) és una obra única. La fascinació pels baixos fons que ha produït a França un Balzac o un Hugo, a Catalunya produeix aquesta novel·la contemporània del cine mut. És tota l’energia viva de la belle époque i tota la gràcia salada de Caterina Albert que sonen en aquestes pàgines, veritable tresor enterrat de la literatura catalana. Desenterra’l, lector: la crítica la condemnava per anacrònica i és una meravella que està fora del temps.
Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Tant punt el vaig veure a la llibreria vaig pensar que no podia passar ni un dia més sense regalar-me amb la seva lectura. I, malgrat l’avís de l’autora que potser no hi trobaria el que d’ella s’esperava, en cap moment vaig sentir-me decebut, ni “me llamé a enganyo”.

En el seu inici la història té un cert to dickensià; L’infant abandonat a una existència miserable en un centre de caritat. Malgrat aquest principi, sorgeix tot seguit un relat que podria assimilar-se a una novel·la picaresca. El protagonista, un seductor nat, hedonista, amoral i ambiciós aconsegueix, amb les seves armes convertir-se amb  “el senyoret”, cosa que en principi el seu destí li nega.

I allò que el destí li nega li ve proporcionat per l’agilitat dels seus dits i la seva ment calculadora, convertint-lo primer en un pispa ocasional i amb un delinqüent consumat més endavant.

Ens trobem al davant un personatge complex, aparentment fred i dur, però alhora feble, que intenta esmenar la seva condició, que ell imagina noble, amb les més vils i egoistes pràctiques.

Estic segur que seria un bon film, acolorit i glamurós, amb gran dosi de suspens i acció. 

Etiquetes: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

Comentaris sobre "Un film (3000 metres)"

Jo també el vaig llegir aquest estiu i tinc la mateixa impressió, seria una peli amb tots els components: amor, acció, drama,...

El que em fascina de la construcció del personatge protagonista és com aconsegueix l'autora que d'inici faci ràbia perquè és tremendament ambiciós i es porta malament amb aquells que el tracten bé i a canvi,  cap al final, tot i saber que no mereix res de bo gairebé fa llàstima. També m'ha semblat molt interessant l'ambientació. Com recrea les ciutats de Girona, Barcelona, Figueres, mostrant-nos els seus carrers, la gent, els seus costums, les seves cases,... gairebé podem sentir les olors. Deu ser això que la fa tan visual -junt amb el títol i la referència que fa l'escriptora en el pròleg- allò que ens permet pensar de manera realista en les possibilitats d'una pel·lícula.

És d'aquelles novel·les que t'atrapen i no les pots deixar perquè durant força capítols no veus cap a on anirà la trama perquè té molts focus oberts.

Tot i ser molt diferent del que ens tenia acostumats Víctor Català no per això crec que és una obra menor, ans al contrari, ens mostra una evolució de la seva escriptura molt interessant. Suposo que en el seu temps no va tenir èxit precisament perquè era diferent i els seus lectors no estaven preparats per una narrativa segurament massa moderna pels gustos de l'època.

dolors