El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Tots els contes de Terenci Moix

Autor/s: 
Editorial: 
Columna
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2003
Altres dades: 
Isbn 978-84-664-0304-7. Pròleg de Pere Gimferrer.
Valoració dels usuaris: 
8/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

 

Per primera vegada apareixen publicats en un sol volum tots els contes que Terenci Moix va escriure en català al llarg de la seva prolífera carrera literària.

Com diu Pere Gimferrer al pròleg, «La torre dels vicis capitals és una explosió, de l’ona expansiva de la qual participa “Assassinar amb l’amor”; La caiguda de l’imperi sodomita és un brillant i bellíssim castell d’alta pirotècnia. El primer llibre és fonamentalment tràgic; el segon és irònic principalment. No crec casual que el primer llibre hagi estat redactat a la segona meitat dels anys 60 (que són els de la gauche divine, certament, però també els de l’estat d’excepció a Espanya i els de la guerra del Vietnam) i el segon llibre sigui del període terminal de l’autocràcia (fins i tot amb un conte datat el 20 de novembre de 1975) i de la transició: el pas de la tragèdia a la tragicomèdia. Hi ha, altrament, tres coses que avui ens sobten de manera immediata: que fos possible, encara que n’hi hagués de bandejats, publicar els contes sobrevivents de La torre... a la Barcelona del 1968; que tots els temes i totes les maneres de l’obra narrativa coetània i futura de Terenci Moix es trobin en aquestes narracions, i, finalment, que el català literari de Terenci Moix, a diferència de la seva temàtica, resulti avui encara atípic i sorprenent, insular i reptador».

 

 

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

 

Aquest llibre recull vint-i-dos relats de Terenci Moix, on trobem tot el seu imaginari, amb una prosa de deliris, de frenesia, imaginativa, ocurrent, de fantasieigs, irònica, sorneguera, trencadora, provocadora, mordaç... i uns personatges llibertins, disbauxats, degenerats, depravats, pervertits, corromputs, sibil·lítics, ambigus, enrevessats, retorçats, recargolats... I tot quan, encara, perdurava el franquisme amb la seva segadora. La qual cosa explica les moltes al·lusions i referències a l’època i a l’ideari de l’autor, les quals obliguen a contextualitzar per entendre la magnitud.

 

 

Etiquetes: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Tots els contes de Terenci Moix" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!