El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Solo tenemos un planeta. Sobre la armonía de los humanos con la naturaleza.

Editorial: 
Icaria
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2017
Altres dades: 
Col·lecció "Más madera", nº 131
Valoració dels usuaris: 
7/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

El planeta es troba en una situació d’emergència real. Un físic divulgador de la ciència, Jorge Wagensberg, i un economista, promotor de l’economia ecològica, Joan Martínez Alier, conversen sobre per què la humanitat ha provocat aquesta amenaça i com pot actuar a partir d’ara per intentar revertir-la.

Per primera vegada a la història, l’activitat humana està influint perillosament en la salut del planeta. Està donant-se de manera accelerada la sisena extinció, a un ritme més intens que altres extincions, però a diferència de les anteriors aquesta vegada ha estat generada per l’espècie humana i posa en perill la seva supervivència. Les profundes transformacions que ha generat la nostra espècie en el planeta ens porten a parlar d’una nova era: el Antropocè.

Per què està unida l’economia a la idea de creixement?

Per què hem de protegir la biodiversitat pel nostre propi interès?

Si el planeta és finit, per què l’economia industrial i la societat de consum en comptes d’imitar les estratègies i tàctiques de la natura i fer un ús eficient de l’energia, incompleixen totalment les lleis de la física? Hem de introduir l’esfera científica en les decisions socials i polítiques per preservar la vida de les generacions futures. Reivindicar la ciència contra la ignorància i expandir el coneixement a fi d’adoptar col·lectivament decisions.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

El llibre presenta la transcripció d’un diàleg entre savis amb esperit crític, per això el vaig triar: perquè va bé per gaudir i aprendre, i en això l’obra no m’ha decebut pas. I malgrat que el títol no descriu tot l’abast del que s’hi troba, que és el retret que puc fer-li, el que no hi queda reflectit resulta tan interessant com el que volia centrar la xerrada. Com esperava, els raonaments sintètics i, per què no dir-ho, genials d’en Jorge Wagensberg han aprofundit i ampliat la visió del que s’hi tracta. Si parem atenció al que hi xerren, comprendrem, per exemple, els quatre arguments que ens aconsellen protegir la biodiversitat; que a l’evolució natural de la nostra espècie la col·laboració ha estat més important i transcendent que no la competència; que la història s’explica més vegades per la facilitat amb què una minoria dirigent explota una majoria de gent; que la qüestió del poder està estretament lligada a com cohesionar el grup que hi resta sotmès; que la clau de la dominació és el llenguatge, perquè permet inventar pàtries, religions, tradicions, etc.; que, per això, un malentès col·lectiu pot instal·lar-se (per atzar o per força) i fer-se indestructible; que les unanimitats són extremadament perilloses; que el mètode científic, amb la seua objectivitat, intel·ligibilitat i dialèctica, és un bon antídot contra el fanatisme i, doncs, és l’únic que ens pot salvar com a societat i com a espècie. Fins i tot, arriben a plantejar-se per a què serveixen les Nacions Unides si hi pot pertànyer qualsevol país no democràtic que esclavitze els seus ciutadans o que permeta conceptes tan delirants com els paradisos fiscals. Vist el petit format del llibre, endevinareu que l’obra se m’ha fet massa curta.

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Solo tenemos un planeta. Sobre la armonía de los humanos con la naturaleza." encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!