El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Solitud (1905)

Editorial: 
62
Any d'edició: 
Publicació: 1905
Altres dades: 
Valoració dels usuaris: 
10/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Aquí us poso un breu resum de la sinopsi del llibre, tret d'aquest enllaç, ja que està molt ben explicat! : https://lletra.uoc.edu/ca/obra/solitud-de-victor-catala/detall

Novel·la de Caterina Albert i Paradís, "Víctor Català". Publicada en fulletons de vuit pàgines setmanals a la revista Joventut des del 19 de març de 1904 fins al 20 d'abril de 1905, tot i que el capítol final està datat al febrer de 1905. Els fulletons, relligats i amb una coberta dissenyada per Josep Triadó, conformen la primera edició, posada a la venda a l'agost de 1905.

L'obra se centra en el trasbals interior d'una dona, la Mila, provocat per la insatisfacció de la convivència amb el seu marit, un home gandul i abúlic a qui ha de seguir a contracor per tenir cura d'una ermita en una muntanya solitària i esquerpa. La insatisfacció la porta al desequilibri psíquic i emocional i a la recerca de possibles sortides, mitjançant l'amor, el sentiment maternal i l'emoció estètica que projecta en les relacions amb altres persones. Finalment la pròpia realització li suposa assumir la solitud.

Inspirada en un paisatge real, la muntanya ultrapassa la funció de marc per assolir un sentit simbòlic que juntament amb el d'alguns personatges, sobretot el pastor i l'Ànima, és la base del simbolisme que teixeix l'obra. A aquest tret cal sumar-hi un estil ric en imatges i recursos, especialment comparacions i descripcions d'una gran plasticitat, i una llengua viva i expressiva. La llengua és particularitzada amb pluralitat de varietats i registres que diferencien la veu narrativa de la parla dels personatges. És destacable, en aquest sentit, el personatge de Gaietà a qui la parla singularitza com a pastor provinent de les contrades altes del Pirineu i que domina l'art de la paraula.

Solitud, l'obra més universal de la narrativa modernista, admet més d'una lectura tal com demostren les interpretacions fetes des de la psicoanàlisi i de la crítica literària feminista. L'èxit d'aquesta novel·la, l'avalen, no solament la bona acceptació de la crítica des de la primera edició fins ara i el premi Fastenrath que obtingué l'any 1909, sinó també les nombroses edicions i les traduccions a set llengües.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

He hagut de llegir aquest llibre per la asignatura de literatura catalana de segon de Batxillerat Humanistic. Després de llegir-lo, m'he quedat sense paraules. És un llibre que mentre el llegeixes s'ha d'anar anal·litzant, o sigui, que si el que vols és aprendre, aquest és genial! Si només vols passar l'estona i no haver de concentrar-te massa, millor deixa'l per un altre moment! És recomanable també, poder comentar-ho amb algú que en sapigui sobre literatura catalana, perquè pots arribar a descobrir un munt de coses que abans no savies! EL RECOMANO MOLT!

Etiquetes: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

Comentaris sobre "Solitud (1905)"

Hola Alyon! Quin gust tornar a llegir-te pel QL! wink

Me n’alegro que finalment “Solitud” t’hagi agradat! Moltes gràcies per la recomanació, estic totalment d’acord que alguns llibres val molt la pena llegir-los en companyia... per això m’agrada tant el QL! cool

Ah! He vist que has penjat unes quantes frases per recordar de Víctor Català! Genial! Tens alguna preferida? heart

Mx