El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Set lliçons breus de física

Autor/s: 
Editorial: 
Anagrama
Traductor: 
Laia Font i Mateu
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2016
Altres dades: 
Edició en italià del 2014
Valoració dels usuaris: 
8/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Condensa les idees que marquen les recerques de la física del segle XX en set capítols breus (o lliçons): relativitat general, mecànica quàntica, l'arquitectura de l'univers, les partícules elementals, la gravitació quàntica, la probabilitat i els forats negres i, finalment, els éssers humans com a part de tot això.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Sense arribar al centenar de planes, Carlo Rovelli, seguint l'estela d'Asimov en aquells Moments estelars de la ciència, deixa per al lector unes quantes idees comprensibles, derivades d'unes recerques tan complexes com les d'Einstein o Hawking, que formaran part de les intuïcions que tenim quan revisem distància que hi ha entre la nostra percepció sensorial i la incomprensió del món, de l'espai i del temps. Entre altres, una que no s'entén directament sense llegir el capítol: «La diferència entre passat i futur només existeix quan hi ha calor.» Les probabilitats de comprendre-ho a pèl són remotes. Una huitantena de planes i serem un poc menys «sabuts» sobre totes les coses que veiem, toquem i olorem.

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

Comentaris sobre "Set lliçons breus de física"

Amb aquest petit llibre he gaudit de la bellesa de les darreres troballes de la ciència, mitjançant la passió, la claredat i la senzillesa amb què acostuma a fer-ho en Carlo Rovelli, Físic teòric i divulgador científic italià. És una petita joia que enriqueix el nostre coneixement del món i de la vida.

L’autor fa una ràpida repassada a les fites assolides en la Física del darrer segle. Uns temes vertaderament complexos d’entendre per a les nostres ments avesades a l’anomenada Física clàssica, que és la que brolla naturalment de la nostra limitada experiència sensorial. En unes poques planes ens esbossa la Relativitat, la Mecànica Quàntica, l’estructura del més gran (l’univers) i del més petit (l’àtom), i la darrera teoria que ho pretén unificar tot, anomenada Gravetat Quàntica, de la qual l’autor del llibre és un dels seus compositors principals.

Amb una mestria envejable, bellugant-se pels marges del que sabem i comprenem, on la ciència frega la filosofia i potser la poesia, en Carlo Rovelli ens va dosificant les dades i reflexions justes per poder copsar, sense gaires interferències, cada fita aconseguida per la Física teòrica i justament confirmada per algun experiment real; elements necessaris que finalment fa confluir per confegir la seua teoria unificadora, també anomenada Gravetat Quàntica de Llaços. Una visió inspiradora que ens permet fer una passa més enllà, poder “veure” fins i tot abans del “gran esclat” primigeni. Molt recomanable.

Estimem sempre la natura, nosaltres inclosos.