El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Quan surt la reclusa

Quan surt la reclusa
Autor/s: 
Editorial: 
Ara llibres
Traductor: 
Anna Torcal i Salvador Company
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2018
Valoració dels usuaris: 
9/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Una nova investigació del comissari Adamsberg i la seva brigada de bòfies.

 

Copio la contraportada del llibre:

 

"La reclusa és una aranya tímida i solitària, temorosa de l’home, de picada necròtica, però en cap cas mortal… que ja ha matat tres persones al sud de França des que ha començat l’estiu. Un fet del tot sorprenent, que omple la xarxa de les més rocambolesques teories pseudocientífiques. També es deien recluses les dones que, expiant els pecats del poble i els seus propis i protagonitzant un dels fenòmens més aberrants i grotescs de l’edat mitjana, s’aïllaven voluntàriament del món i s’enterraven en vida en cel·les minúscules segellades, a mercè de la caritat, de l’oblit i la insalubritat.

El comissari Adamsberg, el bòfia que hi veu enmig de la boira, l’home d’intel·ligència melancòlica i erràtica, d’idees que no són més que bombolles d’aire dins del seu cervell, sent un intens desassossec només escoltar la paraula reclusa. N’ignora la raó, però li fa mal. És el moment d’iniciar una investigació, contravenint l’opinió majoritària de la Brigada, a risc de trencar-la per la meitat. Hi ha d’haver un motiu perquè ara, de sobte, la picada de la reclusa resulti mortal, com hi havia d’haver algun motiu perquè aquelles dones preferissin la reclusió a la vida."

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

És un llibre excel·lent en molts sentits. La trama és interessant, el desenvolupament és bo, la caracterització de personatges bona... Tot plegat travessa la linia que separa la literatura negra de la literatura "normal". En aquest sentit és el mateix que en molts textos del comissari Maigret, on en Simenon alhora explorava l'ànima humana.

Després de "Temps de gel", que vaig trobar una mica decebedora, amb clixés dels personatges, i la trama forçada, aquesta nova novela de la Vargas és com una bafarada d'aire fresc del Pirineu (mai més ben dit).

Pel seu costat la traducció és bona, tot i que el problema d'altres traduccions al català (els castellanismes, la colonització mental castellana a causa de la immersió cultural brutal que pateix la cultura catalana) també és present. A veure, dit amb tot respecte, no tot-hom és el gran Pau Vidal.

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Quan surt la reclusa" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!