El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Poesia / Narrativa

Poesia / Narrativa
Autor/s: 
Editorial: 
La Butxaca
Any d'edició: 
2013
Valoració dels usuaris: 
0/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

En la recta final de l’Any Espriu és moment de fer balanç per destacar una de les publicacions que més ha contribuït a posar a l’abast del públic lector l’obra de Salvador Espriu. Ens referim a la l’Edició de Centenari en dos volums, Poesia i Prosa Narrativa, publicada per l’editorial labutxaca amb un text d’absolut rigor que reprodueix el de l’edició crítica que el Centre de Documentació i Estudi Salvador Espriu d’Arenys, juntament amb Edicions 62, han anat publicant sota la direcció de Rosa Delor, una de les màximes autoritats en l’obra d’Espriu, i a càrrec de diversos estudiosos de l’obra de l’autor.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

 

Naturalment, en tractar-se d’una publicació per a tot tipus de lectors, s’ha suprimit l’extens aparell de notes que acompanya l’edició crítica i que en dificultaria la lectura dirigida a un públic majoritari interessat en l’obra d’Espriu però no especialitzat. D’altra banda, cada volum va encapçalat per una sintètica però imprescindible introducció dels curadors dels volums, Olivia Gassol Bellet en el cas del volum de Poesia, i Gabriella Gavagnin i Víctor Martínez-Gil per a la Prosa narrativa.

Si de nou voleu passar,

Ariadna tornarà

a mostrar-vos el camí

que us permeti de sortir.

No hi ha laberint més clar.

Trobareu seients a mà

per als tristos i cansats.

Hom no hi sent miols de gats,

sinó molt nobles cançons,

trèmolos d’acordions.

Quant al preu, tan mòdic és,

que penso no cobrar res.

Tot i sense arribar a l’extrem del darrer vers, sí que és cert i cal recordar-ho que l’edició té un preu mòdic que posa a l’abast de tots els lectors una obra cabdal i imprescindible de la literatura catalana com és la de Salvador Espriu, poeta, no ho oblidem, proposat com a candidat pel premi Nobel de literatura en el seu dia.

El volum dedicat a la poesia aplega totes les obres més emblemàtiques de l’Espriu poeta, des de Les cançons d’Ariadna i el Cementiri de Sinera fins a Per a la bona gent, passant per El caminant i el mur i La pell de brau. I inclou també un centenar de pàgines que recullen poemes dispersos escrits i publicats amb motius diversos. En suma, un panorama complet de la seva poesia que queda analitzat breument però amb detall en “Salvador Espriu, poeta”, l’excel·lent introducció d’Olivia Gassol, que ens il·lustra la trajectòria de l’escriptor i el procés de creació del seu particular univers mític, que té els fonaments en la seva dedicació inicial a la narrativa i es desplegarà després en la poesia, i ens dóna un fil d’Ariadna per no perdre’ns en el laberint poètic espriuà i entendre’n les claus i l’abast.

Així, destaca com “els seus orígens com a poeta són el resultat de l’esforç d’adaptar a la poesia una part del seu univers literari”. Un univers on domina l’expressió de l’experiència de la mort amb una forta càrrega simbòlica i mítica, una mort personal i col·lectiva, però també el ferm compromís amb el país i amb la llengua, car cal no oblidar com a Inici de càntic en el temple el poeta afirma amb rotunditat: “Però hem viscut per salvar-vos els mots / per retornar-vos el nom de cada cosa”.

Quant a la narrativa, tan elogiada per Joan Fuster o Josep Pla, ens recorden Gabriella Gavagnin i Víctor Martínez-Gil en l’acurada introducció al volum Prosa narrativa, els inicis d’Espriu com a escriptor són en prosa, a una edat precoç, i tenen Lavínia (Barcelona) com a escenari. En el volum s’hi recull la totalitat de la seva obra narrativa, les primeres particulars temptatives en el camp de la novel·la, El doctor Rip i Laia, i tot l’extens i divers conjunt de narrativa breu que comprèn des d’Aspectes i Ariadna al laberint grotesc fins a Les roques i el mar, el blau i Les ombres.

Gavagnin i Martínez-Gil ens assenyalen la justa perspectiva a adoptar en la lectura i interpretació de l’obra en prosa d’Espriu tot caracteritzant-la com una obra d’abast total en què per a l’autor “els gèneres no eren, per a ell, definidors, sinó vasos comunicants d’una obra que volia ser total”. En l’estudi introductori s’hi destaca també el caràcter fonamentalment experimentador de la prosa de Salvador Espriu com una més de les grans aportacions alternatives a la crisi finisecular de la novel·la, al costat de Joyce, Proust, Kafka, Borges… Sense oblidar altres aspectes com, per una banda, la construcció d’un univers literari basat en uns referents mítics que li donen un canemàs a partir del qual l’escriptor desenvoluparà els seus temes i crearà els seus propis mites. O, per altra banda, la dificultat d’etiquetatge i la mal·leabilitat de la seva prosa, a la qual l’autor mateix s’hi referia diversament i sotmetia a un constant procés de revisió i reescriptura fins a constituir “un autèntic laberint de veus narratives que configuren un dels universos més fascinants de la literatura del segle XX”.

En efecte, l’obra d’Espriu sigui en prosa o en poesia (com també en el teatre, pendent de la pròxima publicació d’un volum de característiques similars) els textos es relacionen entre ells formant part d’un únic univers literari sòlid i inconfusible. Sobretot si no oblidem que, com afirmen Gavagnin i Martínez-Gil: “El fet que determina la grandesa d’Espriu com a escriptor, i també com a narrador, és justament la consciència que la literatura, amb tota la seva artificiositat, és l’únic camí disponible que tenim per parlar de la vida.”

Heus ací dos volums imprescindibles per parlar de la vida, per llegir i comprendre-la millor, i per retre l’homenatge de la lectura i la relectura a un dels més grans autors de la literatura catalana de tots els temps, en l’any en què en commemorem el centenari del seu naixement.

Publicat originalment a LLegir en cas d'incendi  http://www.llegirencasdincendi.es/2013/10/salvador-espriu-prosa-narrativ...

Etiquetes: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Poesia / Narrativa" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!