El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

L'obra mestra desconeguda (revisió)

Editorial: 
quaderns crema
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2006
Altres dades: 
Traducció de Manel Ollé
Valoració dels usuaris: 
8.7/10
Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Quan un company en Quim va parlar d'aquesta obra no vaig entendre que n'era el títol en realitat. Però és que el llibre també és una petita obra mestra.
Poussin és un jove pintor que acaba d'arribar a París i Porbous un pintor ja conegut. Tots dos van al taller de Frenhofer, un vell pintor que porta molt de temps obsessionat amb un quadre que està pintant i que creu que serà la seva gran obra mestra. Poussin té una amant que es diu Gilette extremadament bella. Per tal que Frenhofer els deixi veure la seva obra mestra que preserva de les mirades de tothom, Poussin, que està com obnubilat amb el vell pintor, proposa cedir-li la seva amant Gilette com a model, a canvi de poder veure el quadre de Frenhofer. Això provoca un desengany en la noia, que pensa que pel seu amant és més important la pintura que el seu amor, ja que la cedeix a la mirada del vell pintor. Quan arriba l'hora de destapar el quadre només distingeixen un peu i unes quantes pinzellades que  amaguen el que segurament hauria d'haver estat la resta del cos d'una dona.
La novel·la planteja el dilema etern: l'art versus la vida, ja que el vell  pintor parla de la incomparable bellesa de la seva amant, que en realitat és el seu quadre, i en canvi Poussin, el pintor que arriba a París amb ganes de devorar-ho, tot té una bellíssima amant de carn i ossos, Gilette.
 Però el llibre és molt més perquè sembla que  Balzac, avançant-se moltíssim el seu temps, va intuir el que arribaria a ser la pintura moderna  perquè el camí del realisme potser ja estava exhaurit.També parla de l'artista com a Déu, del camí de la perfecció que pot portar l'artista a la bogeria, la insatisfacció perenne de l'artista, i moltes més coses. Una reflexió sobre l'art i la vida de la mà d'un mestre.

Aquesta petita novel·la es veu que ha estat el llibre de capçalera de pintors com Gauguin o Picasso.
Finalment us aconsello que, a més de llegir el llibre, busqueu a la web un programa de l'hora del lector on Laura Borràs en parla molt millor i de la manera apassionada, esplèndida i  meravellosa que acostuma a fer sempre.
 

Etiquetes: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

Comentaris sobre "L'obra mestra desconeguda (revisió)"

I jo també! wink

Salutacions!

Margalida