El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Lliçó d'alemany

Autor/s: 
Editorial: 
Club Editor
Traductor: 
Joan Ferrarons i Llagostera
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2016
Altres dades: 
Isbn 978-84-7329-206-1. Postfaci de Joan Ferrarons i Llagostera. Títol original: Deutschstunde (1968).
Valoració dels usuaris: 
9/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

 

1943, en un poblet de l’extrem nord d’Alemanya: el pintor Max Ludwig Nansen rep de Berlín una ordre oficial que li prohibeix de pintar. El seu amic d’infància, Jens Ole Jepsen, agent de policia local, és l’encarregat de fer-la complir. Davant la resistència de Nansen, Jepsen reacciona amb un zel que supera l’estricte compliment del deure. Ha nascut en ell una vocació tan poderosa com la de pintar: l’obediència. 

1954, en un correccional per a joves inadaptats enmig de l’Elba: Siggi Jepsen, el fill petit del policia, és castigat per haver lliurat un full en blanc el dia que el professor d’alemany els posa una redacció sobre “les alegries del deure”. No és que s’hagi negat a fer-la, és que el supera la massa de coses a dir. Siggi s’imposa una llarga temporada d’aïllament  per tal d’escriure tot el que el tema li evoca. I és una miniatura del nazisme que sorgeix de la seva confessió, lluny del poder i dels camps de batalla: un cant d’amor i odi a la comunitat humana de què és fill, allà a les ribes del mar del Nord, on els homes extreuen riquesa del fang i de les grans marees.

Lliçó d’alemany, d’una originalitat i d’una força que evoquen El tambor de Günter Grass, és una de les obres mestres que han construït la literatura alemanya posterior al nazisme. És també la primera obra de Lenz que es tradueix al català.

 

 

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

 

Aquesta novel·la, narrada majoritàriament des de l’exercici de redacció de Siggi, en què reconstrueix el passat per explicar el deure, amb alternances enllaçades a l’actualitat com a intern al correccional, ens somorgolla en el nazisme, amb el què i amb el com, sense parlar-ne, però retratant-nos-el des de l’interior, mostrant-nos els per quès: el fanatisme, la rigidesa, l'obcecació, l’estretor de visió i mentalitat... en l’aplicació de la moral o ètica personal, el comportament a adoptar envers aquestes... La narració flueix i ens hi endinsem, ens captiva, quedem enganxats amb el joc d’idees, amb les paraules trobades, amb les formes i imatges assolides, esquinçadora... ens sentim nostres els personatges, ens corprenen, somnien en els escenaris... Una lectura intensa que ens meravella per la seva escriptura, on veiem nua l’ànima.

 

 

Etiquetes: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Lliçó d'alemany" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!