El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

L'ànima de l'assassí

Editorial: 
Cossetània Edicions
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2015
Altres dades: 
XXXII Premi de Narrativa Ribera d'Ebre
Valoració dels usuaris: 
10/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Ambientada a la ciutat de Barcelona de mitjan segle XIX, L'ànima de l'assassí teixeix una trama entre la resolució d'un crim esdevingut en el si d'una família benestant barcelonina i les vivències de diversos personatges històrics vinculats a la medicina, la política, la religió i la filosofia. Al bell mig de tot plegat, el científic Mariano Cubí i Soler mirarà de demostrar que la Frenologia és determinant a l'hora de resoldre l'autoria de l'assassinat mitjançant l'estudi de la "propensió animal a destruir, matar, exterminar i inferir càstig" dels éssers humans, o el que és el mateix: "l'instint assassí dels criminals".

"Les passions animals i les qualitats superiors de l'home són imperfectes, susceptibles de traspassar un cert límit, el qual es diu temprança, just-mig, moderació o llei moral; l'esfera d'acció del qual ha d'estar subjecta a la raó. Si es translimiten aquests termes, es produeix un mal; i, si és voluntàriament, constitueix un crim" (Mariano Cubí)

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Malgrat que, d'inici, L'ànima de l'assassí pot semblar una novel·la negra (o una novel·la històrica-negra) circumscrita a la resolució d'un crim, de seguida et condueix a uns terrenys diferents dels de la simple investigació policíaca. L'aparició del frenòleg Cubí, amb una "posada en escena" molt seductora, t'arrossega a conèixer la seva vida i obra i es converteix en el veritable protagonista. 

Avalat pel premi de narrativa Ribera d'Ebre, el meticulós procés de documentació històric de l'autor es fa evident en cada capítol i et permet situar-te en la realitat social, filosòfica i científica de Barcelona, Catalunya i Espanya de mitjans del segle XIX. En especial en relació a la "Ciència de la Frenologia", una ciència que afirma que "el cervell és l'òrgan de l'ànima" i que l'estudi del cap de les persones permet conèixer les seves bondats i las seves maldats... i distinguir els criminals dels que no ho són. A mesura que la lectura avança descobreixes que no hi ha res previsible. El capítol del "refutador" és deliciós i l'entrevista del comisari amb el frenòleg encara més. I, a sobre, la Santa Inquisició es fica pel mig. I quan et sembla que tot està resolt, et trobes que no és així. El desenllaç és genial! I fa que pensar! Crec que paga la pena ser llegida. Ja em direu la vostra opinió.

 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

Comentaris sobre "L'ànima de l'assassí"

El llibre va molt més enllà d'una novel·la de gènere negre, com pot aparentar amb el títol. Jo diria que la trama es mou en tres vessants que s'entrelliguen: per una part, la principal, ens trobem amb la Frenologia i figura de Mariano Cubí, el gran protagonista del llibre; en una segona vessant, ens parla de la societat de meitat del segle XIX, aquell context de bullangues barcelonines, de burgesia, de carrers estrets, de ciències que lluitaven per treure el cap enmig d'un món encara dominat per l'església; i per últim, un crim que cal resoldre, que és la sal que amaneix la novel·la i que, com ha de ser, no es resoldrà fins el final.
Mentre llegim el llibre, estarem temptats moltes vegades de buscar noms a internet, de saber més coses d'aquesta ciència que ha estat oblidada però que l'autor ens presenta fascinant, i voldrem conèixer més coses de Mariano Cubí, segur, un personatge singular, orgullós, prepotent, intel·ligent, ambiciós, però que també fou valent quan va caldre defensar la seva ciència.
No heu pensat mai que la gent que s'assembla físicament, sobretot el rostre, tenen un caràcter similar? Jo sí, i el llibre em va pensar que potser no vaig desencaminat. O no.
El llibre ens pot fer reflexionar sobre altres coses, com ara la por que sempre s'ha tingut a les noves tecnologies, als canvis, al progrés; una por a la qual encara no som immunes.