El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

La república possible

Autor/s: 
Editorial: 
Ara Llibres
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2017
Valoració dels usuaris: 
7.5/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

El nou llibre d’Antonio Baños no és una obra més sobre el Procés de les que ocupen les prestatgeries de milers de llars catalanes: és el llibre del Dia 1 de la Independència, el del comptador a zero, el de la jove República Catalana. Des de la voluntat tenaç de generar debat i la irreverència desacomplexada marca de la casa, la comparació amb altres estats i el saber dels millors experts, Antonio Baños rebla el mostrari definitiu de preguntes, dubtes i propostes que cal plantejar-se per dibuixar el país del futur. Com definirem la nostra identitat? Com conjugarem les dualitats maulets/botiflers, castellà/català, urbanites/ruralistes? Com perfilarem la Diplomàcia, l’Administració o la Constitució? Farem de la possible República una gran ciutat sense comarques? En serà la cultura el centre? Fins a quin punt podem canviar les regles del joc?

El nou llibre d’Antonio Baños és el regal que ha d’arribar a les mans de tots els catalans amb curiositat republicana, de tots els polítics esmaperduts, de tots els lectors tips del Procés, de tots els somiadors amb ganes de fer foc nou. El llibre decisiu que tothom ha de llegir, perquè el que el Procés ha unit, que no ho separi la República!

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Una delícia la lectura i una joia el projecte constituent que esbossa el llibre i que tant de bo s’arribe a materialitzar. Antonio Baños ens fa plasent un tema tan aspre i complex com aquest de definir la política que volem per a la futura república, amb tot d’anècdotes, d’exemples d’altres països, de la nostra pròpia història medieval, quan teníem unes lleis (usatges, costums) força més avançades que les actuals de factura castellana/ espanyola. Una obra bastida amb preguntes més que respostes; però ausades que n’hi ofereix, de respostes, en el camí alliberador personal i social (ambdós indestriables) que sempre ha mostrat l’autor a les seues obres i que tant valora qui açò escriu.

Els elements clau que veu l’autor com a fonamentals per tal d’assegurar un bon projecte republicà i als quals hem de parar atenció per a fer-nos les preguntes adients i cercar-hi les respostes més alliberadores possible són: el llenguatge, l’educació i les institucions. A més, també introdueix un concepte de nació ben pragmàtic, com a resultat d’una cultura política, una cultura republicana que hem de construir.

A la fi esbossa una República Catalana democràtica, cibernètica, ecològica, pagesa, pacífica, acollidora, mitjancera, feminista, actualitzable periòdicament, que consagre el dret a la rebel·lia contra qui viole els drets del poble, descentralitzada, municipalitzadora, que trie l’opció sudista i mediterrània, que potencie sectors i activitats artesanals, científiques i creatives, proteccionista dels propietaris i assalariats més febles, potenciadora del sector públic, que trie unes infraestructures de transport dignes del segle XXI, etc., etc. De lectura i acompliment ben recomanables.

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"La república possible" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!