El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

La parábola del pescador mexicano. Sobre trabajo, necesidades, decrecimiento y felicidad.

Autor/s: 
Editorial: 
Los Libros de la Catarata
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2016
Altres dades: 
Valoració dels usuaris: 
8/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

En una de les seues múltiples versions, la paràbola del pescador fa així:

En un poble de la costa mexicana, un paisà es troba mig endormiscat al costat de la mar. Un turista nord-americà se li acosta, enceten una conversa i en un moment determinat el foraster li pregunta: 'I vostè, en què treballa? Quina és la seua feina? '. 'Sóc pescador', respon el mexicà. 'Caram, un treball molt dur', replica el turista, que afegeix: 'Supose que treballarà vostè moltes hores cada dia, oi?'. 'Bastants, sí', respon el seu interlocutor. 'Quantes hores treballa de mitjana cada jornada?'. 'Bé, jo li dedique a la pesca un parell o tres d’horetes cada dia', replica l'interpel·lat. 'Dues hores? I què fa vostè amb la resta del seu temps? '. 'Bé. M’alce tard del llit, pesque un parell d’hores, jugue una estona amb els meus fills, faig la migdiada amb la meua dona i, al vespre, isc amb els amics a beure unes cerveses i a tocar la guitarra '. 'Però, com és vostè així?', reacciona irat el turista nord-americà. 'Què vol dir? No entenc la seua pregunta '. 'Que per què no treballa més. Si ho fes, en un parell d’anys tindria un vaixell més gran '. 'I per a què?'. 'Més endavant, podria instal·lar una factoria aquí al poble'. 'I per a què?'. 'Amb el pas del temps muntaria una oficina al districte federal'. 'I per a què?'. 'Anys després obriria delegacions a Estats Units i a Europa'. 'I per a què?'. 'Les accions de la seua empresa, a la fi, cotitzarien en borsa i seria vostè un home immensament ric'. 'I tot això, per a què?', inquireix el mexicà. 'Bé', respon al turista, 'quan tingui vostè, què sé jo, 65 o 70 anys podrà retirar-se tranquil·lament i venir a viure aquí a aquest poble, per llevar-se tard, pescar un parell d’hores, jugar una estona amb els seus néts, fer la migdiada amb la seva dona i eixir al vespre amb els amics a beure unes cerveses i a tocar la guitarra'.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Una petita joia d’en Carlos Taibo per reflexionar sobre quina és la feina que necessitem per assolir una vida bona, que no és pas l’atrafegada i consumista d’ara. I ho fa mitjançant la paràbola anomenada “del pescador mexicà”, de la qual ens en mostra diverses versions amb el mateix ensenyament moral. Paga la pena endinsar-nos-hi per avaluar altres formes de pensar i de fer diferents a les que ens aboca el sistema econòmic i social imperant. Perquè ens trobem tan avesats a aquesta manera de (mal)viure que no albirem pas que altre tipus de feina i de món són possibles. Molt recomanable.

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"La parábola del pescador mexicano. Sobre trabajo, necesidades, decrecimiento y felicidad." encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!