El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

La llei dels justos

Autor/s: 
Editorial: 
Rosa dels Vents
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2015
Valoració dels usuaris: 
8/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Chufo Lloréns (Barcelona, 1931) va estudiar Dret, si bé va desenvolupar la seva activitat com a empresari en el món de l’espectacle. Apassionat per la Història des de sempre, no va començar la seva carrera literària fins fa vint-i-cinc anys. Entre les seves obres destaquen Catalina, la fugitiva de San Benito (2008), La otra lepra (2010) i La saga de los malditos (2011), totes tres publicades a Debolsillo. Et donaré la terra (2008) i Mar de foc (2011), publicades a Rosa dels Vents i ambientades a la Barcelona medieval, van ser èxits de vendes i l’han convertit en un dels autors favorits dels lectors de novel·la històrica, tant a Espanya com a l’estranger. Els drets de traducció dels seus llibres s’han cedit a dotze països i les vendes mundials sumen un total d’1.000.000 d’exemplars.

A La llei dels justos, Chufo Lloréns reprèn el seu escenari preferit. Barcelona, en un dels moments clau de la Història: l’agitat final del segle XIX, una època de canvis i tensions en la qual la ciutat es va projectar al món amb l’organització de l’Exposició Universal del 1888.

Pràxedes Ripoll dirigeix amb mà de ferro els obrers de la fàbrica que porta el seu nom, però no aconsegueix que els seus fills vagin pel camí que ell vol. El gran, Germà, és un vividor que gaudeix del favor de les dones i assaboreix els plaers que ofereix la Barcelona més canalla, mentre que el petit, Antoni, està decidit a abraçar el sacerdoci. I Candela, la neboda jove i rebel, que no està conforme amb el paper que la societat masclista de l’època destina a la dona, tampoc no està disposada a seguir els seus designis.

I és que, des de fa temps, Candela es veu d’amagat amb Joan Pere Bonafont, el fill de la cosidora; un noi de mirada franca i amant dels llibres, de qui s’ha enamorat perdudament. Un amor impossible a causa dels rígids costums dels Ripoll, que no dubtaran a posar en joc tots els mitjans que tenen a l’abast per frustrar els plans de la parella.

El destí de tots els personatges es trenarà a finals del segle XIX, mentre Barcelona i els seus habitants es debaten entre l’atracció per la modernitat i el temor davant d’uns canvis socials violents i inevitables.

A final del segle XIX Barcelona viu una època d'esplendor. S'hi acaba de celebrar amb gran èxit l'Exposició Universal, i una burgesia pròspera i culta, que busca la inspiració en els salons parisencs, exhibeix la seva elegància en festes i vetllades musicals. Però a l'altra banda de la ciutat, on els carrers són estrets i fan olor de pobresa, la rancúnia i la injustícia estan forjant una revolució mitjançant la violència més descarnada.

En aquest ambient carregat de desconfiança i temor, Candela i Joan Pere, procedents de classes socials diferents, hauran d’enfrontar-se als prejudicis dels uns i dels altres per defensar el seu amor.

Amb l’habilitat dels grans mestres de la novel·la històrica, Chufo Lloréns teixeix un tapís geogràfic i humà apassionant. La seva ploma, àgil i perspicaç, ens porta als luxosos reservats del teatre del Liceu i també als soterranis tenebrosos on es tramen les conjures anarquistes.

Obrers agreujats, hereus indolents, dones de mala vida i indians amb fortuna es barregen en aquest retrat acolorit i veraç d’una Barcelona lluminosa i moderna, però també agitada i perillosa.

 

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

 

En aquesta novel·la històrica, amb tocs romàntics i costumistes, que es desenvolupa a la Barcelona dels darrers anys del segle XIX i a la Cuba encara espanyola, no només trobem un amor impossible i perenne, tenim un fresc dels carrers i edificis que configuraven la ciutat, de tots els estrats socials representats pels seus corresponents personatges estereotipats, dels locals de moda i el tabolaire i gatzarós ambient de l’època, que configuraven aquella Barcelona plena de contrastos. Els conflictes entre l’alta burgesia catalana amb les classes populars i obreres, les brases de l’anarquisme. Una burgesia enriquida gràcies al comerç colonial amb Cuba i als negocis poc ètics com el tràfic d’esclaus. Una Cuba en procés d’emancipació. No falten passions, luxúria, patiments, sofriments, intrigues familiars, odis virulents, rancúnia, ressentiments, desitjos de venjança, lluites idealistes, lluites pel poder, lluites pel reconeixement de drets, personals o socials, cobdícia, ambició, cobejança, abnegació, sacrifici, privacions, lleialtats, fidelitats, noblesa, amistat, traïció... i l’objectiu: sobreviure per veure’ls realitzats. Un retrat fidedigne d’un moment històric i un relat d’una societat que, transportat en el temps, podria ser el d’avui.

 

 

Etiquetes: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

Comentaris sobre "La llei dels justos"

Meravellós. Fantàstic. Un viatge a la Barcelona de finals del serie XIX de la mà del imprescindible Xufo Llorens.