El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

La fi dels secrets

Autor/s: 
Editorial: 
Ediciones B
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2015
Valoració dels usuaris: 
7/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

El 10 de novembre de 1360, en la ciutat de Barcelona, el canvista Francesc Castelló és degollat damunt la seva taula de canvis castigat per insolvència. La crisis financera que fustiga la ciutat, la insolvència de molts canvistes, la pèrdua de les estovalles en les seves taules, símbol de garantia, i fins i tot la demora en el pagament de les pensions dels violaris i censals per part del clavari del municipi, el cap de les finances públiques, ha molestat la ciutadania i Francesc Castelló és castigat públicament per a escarni dels canvistes insolvents i per tranquil·litzar la població angoixada.

Mentre el poble ras pateix les seqüeles severes de la pesta i de la crisis econòmica i financera, els habitants del Call s'enriqueix amb els seus "prests" i unes castes privilegiades com l'Església i els "ciutadans honrats" eludeixen la pressió fiscal mentre que el poble ha de pagar els impostos per bens de consum bàsics com el blat o la carn. Una família de "ciutadans honrats" de la ciutat, els Gualbes, aprofita la conjuntura de crisis i confusió per fer realitat la seva desmesurada ambició.

Una història de poder, finances, amors i desamors que reflecteix amb realisme crític una estampa de la ciutat de Barcelona en el període baix medieval amb personatges reals i d'altres de ficticis, com ara el botxí o "morro de vaques" de la ciutat, l'esosa del canvista degollat, els usurers del Call, Azriela una jueva bellíssima, Begonya, la bruixa del Call, Guaspa, l'esclava mora dels Gualbes, o el mateix Ferrer de Gualbes, conseller de la ciutat i home fort de la família.

Política, poder, finances i passions a la Barcelona dels inicis de la banca. Una història projectada en el passat del que hem viscut darrerament.

 

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Ens trobem davant d'una novel·la històrica que es desenvolupa amb dues trames paral·leles ambientades entre 1360 i 1410, i que barreja la ficció amb fets reals històrics. Ens fa una crònica on ens mostra que les crisis no són només dels nostres dies, com tampoc la corrupció i la negror que amaguen els comptes públics, on molts que haurien de vetllar i donar exemple estan dins el fang. La primera trama inicia la novel·la amb l'ajusticiament d'un canvista i tota la convulsa de la ciutat, a la segona hi ha la mort de Martí l'Humà i tots els tripijocs dels "ciutadans honrats" i d'altres per la seva successió. Tot amanidet amb algun assassinat, molta pobresa per a molts i poca per a pocs, bocs expiatoris, abusos de tota mena...

 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"La fi dels secrets" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!