El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Joan Salvat-Papasseit

Joan Salvat-Papasseit
Editorial: 
Editorial Base
Any d'edició: 
2010
Altres dades: 
Col.lecció Base Històrica, nº 67
Valoració dels usuaris: 
8/10
Valora aquest llibre: 
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Joan Salvat-Papasseit (1894-1924) pretén ser la biografia definitiva del poeta que és el referent imprescindible de la poesia catalana del segle XX. L’aparició de documents fins ara inèdits —correspondència, poemes, textos i entrevistes— i l’aportació de nous testimonis la converteixen en una eina imprescindible per endinsar-se en la seva vida i obra.

La grandesa de la figura de Salvat-Papasseit s’inicia amb la dimensió humana del jove inquiet, rebel, entusiasta i avantguardista. A través del biografiat apareixen la vida política, cultural i social de Catalunya i d’Espanya, i l’ambient de la Barcelona canalla del Barri Xino, el Paral·lel i la Rambla de les primeres dècades del segle XX.

El pas pel socialisme, per la divina acràcia i pel catalanisme presenten un Salvat-Papasseit que evoluciona constantment fins a esdevenir el Poeta en Majúscula, un personatge carismàtic de la Catalunya del seu temps, alhora que un home tremendament vital, però també angoixat davant l’amenaça constant de la tuberculosi que acabaria amb la seva vida als 30 anys, i que l’impel·lia a escriure amb el neguit de poder anar sempre un pas enllà en la seva originalíssima obra. Els autors han recuperat poemes i textos publicats a revistes que no han vist mai la llum en cap llibre publicat fins ara. El resultat de tot plegat és aquesta biografia, Joan Salvat-Papasseit (1894-1924), l’obra més completa mai realitzada sobre un dels poetes més excepcionals del segle XX.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Una biografia detallada d’en Salvat-Papasseit, poeta català excepcional, rebel i innovador, confegida a còpia d’una tria comentada de retalls de documents originals de l’autor i dels seus amics i coneguts, que ens permeten situar-nos en la contextura dels seus inoblidables textos (“Dóna’m la mà”, “Res no és mesquí”...). Un obra que ens fa reviure els esdeveniments històrics, personals, socials i polítics, del primer quart de segle XX que acompanyaven al jove “mestre del gai saber” en la seua evolució ideològica des de l’adoctrinament cristià, passant pel socialisme, l’anarquisme i finalment el catalanisme, i que tingueren un reflex clar en el fons i la forma dels seus escrits: des del crit per la revolta fins al cant a la vida, des de l’avanguarda més extrema fins a un classicisme renovat. Sense oblidar fets tan cabdals com el seu origen força humil, el seu autodidactisme o la seua dependència de diversos “mecenes”, que l’ajudaven en la lluita contra la malatia que finalment li segà la vida als trenta anys, tan jove, quan encara tenia tantes ganes de viure. De lectura recomanable.

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Joan Salvat-Papasseit" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!