El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Gran Sertão: riberes

Editorial: 
Edicions 62
Traductor: 
Xavier Pàmies
Gènere literari: 
Any d'edició: 
1990
Altres dades: 
isbn 978-84-297-3130-9. Títol original: Grande Sertão: veredas (1956)
Valoració dels usuaris: 
8/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

João Guimarães Rosa (1908-1967), novel·lista brasiler, és un dels grans escriptors en llengua portuguesa de la nostra època. Metge de professió, Guimarães Rosa residí durant molt de temps en zones rurals: aquesta experiència li serví com a primera matèria de les seves novel·les, entre les quals cal destacar Saragana (1946), Corpo de baile (1956) i Grande Sertão: veredas (1956), que ara es presenta en traducció catalana de Xavier Pàmies.

En l’obra de Guimarães Rosa, el sertão –terreny semidesèrtic, característic del Brasil interior- és vist i viscut d’una manera subjectiva i profunda, ben diferent de com el presenten els anomenats «escriptors regionalistes». La seva visió resulta d’un procés d’integració total sobre l’autor i la temàtica, en el qual el llenguatge n’és el reflex principal –i això fa més meritòria la tasca del traductor. En definitiva, essent l’home el tema de tota gran obra literària, els elements bàsics de la condició humana apareixen en Gran Sertão: riberes, en allò que té de més fonamental: l’amor, el sofriment, l’odi, l’alegria.

 

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

 

Aquesta novel·la és un llarg monòleg de cap a cap, sense treva, l’oient no participa. El narrador protagonista ens conta les seves vivències al Sertão brasiler, on fou bandit, amb aires èpics i lírics, bé barrejats bé alternats, ens qüestiona els grans conflictes oposats dels humans: Déu vers el diable, l’amor vers l’odi, la vida vers la mort, l’home vers la dona, el bé vers el mal, la valentia vers la por, el destí de la vida humana... La narració, no només ens mostra l’essència humana del sertão, sinó que també ens deixa pistes sobre la seva configuració, resumint o esplaiant-se en detalls dels esdeveniments o inserint-ne de nous, la qual cosa obra la porta a revelacions, amb les quals bé ens planteja interrogants, bé ens explica o desmitifica prejudicis.

 

Etiquetes: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Gran Sertão: riberes" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!