El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Estimades Zambrano

Autor/s: 
Editorial: 
Saldonar
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2016
Altres dades: 
isbn 978-84-945078-1-6.
Valoració dels usuaris: 
8/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

 

La filòsofa María Zambrano i l’Araceli, germana i companya vital, mantenen en aquesta novel·la epistolar una relació que fa aflorar la seva memòria: la infantesa i la primera joventut plenes de promeses, alguns amors i molts desamors, l’efervescència del Madrid republicà i l’horror de la guerra que els va destruir els somnis, el dur periple per Europa i el Carib, la noblesa i la mesquinesa de la vocació filosòfica...

A través de les experiències i les idees que transmeten les seves paraules, robades a la intimitat, ens fan còmplices dels esforços valents i sincers per explicar-se i per entendre’s. Són unes cartes amb una gran dimensió personal i literària que defineixen i fan créixer dos personatges amb molta força i alhora vulnerables.

Estimades Zambrano és una novel·la molt documentada i amb molta recreació lliure, que revela la vida de dues germanes singulars i el pensament de la filòsofa, altament original i encara més singular per a qui vol descobrir-la.

Malgrat la quantitat i la qualitat dels estudis erudits sobre les idees i les aportacions filosòfiques de María Zambrano, continua sent encara massa desconeguda, és poca cosa més que el nom que rubrica una cita, sovint hermètica i confusa.

 

Mercè Foradada (Barcelona, 1947) viu a Vilanova i la Geltrú. Llicenciada en Filologia Catalana, ha exercit com a docent en diversos instituts i escoles. Ha publicat a la col·lecció Narratives d’Edicions Saldonar la novel·la La casa verda (2013) i el recull de relats Com una reina (2014). La seva obra literària, molt sòlida, inclou també els llibres En el prestatge (2002), Velles amb V de vida (2003), Centaures (2005), Vilanovines. De l’arxiu a l’evocació (2010) i Bruixes (2011). Ha editat també llibres de text i materials per a l’aprenentatge de la llengua.

 

 

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

 

En aquesta novel·la, que es nodreix de la recreació de la memòria de les germanes Zambrano, ens trobem davant d’una correspondència fictícia de la seva vida interior, marcada per l’exili o desterrament i el dolor amorós i vital, traspuat de les incidències i clarobscurs de la vida, i la lluita per la llum per tal de ressorgir. Es mostra un contrast entre les germanes, l’Araceli, en la primera part, més dedicada a servir, i la Maria, en la segona part, de perfil més filosòfic, i les seves diferències d’enfocament. Et deixa un regust commovedor, entendridor i emotiu, després d’haver, durant lectura, exercit un subliminal influx que enxampa.

 

 

Etiquetes: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Estimades Zambrano" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!