El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Escriure el País.

Editorial: 
Onada Edicions
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2015
Altres dades: 
Col.lecció Narratives, nº 38
Valoració dels usuaris: 
7/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Escriure el país antologitza trenta-sis relats d’autors d’arreu del País Valencià. Tots ells es van presentar en un cicle —vigent encara— que, sota el mateix títol d’aquest llibre, pretén aportar visions personals de la terra nadiua dels autors que hi col·laboren. Així, s’hi apleguen relats de caire autobiogràfic o fictici, històric o actual, crític o poètic, però que en qualsevol cas escriuen la topografia i les pulsions del País Valencià en la llengua que li és pròpia.

El cicle Escriure el País naixia l’any 2004 en el si del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, acollit per la Seu Universitària d’aquesta mateixa ciutat. La iniciativa pretenia oferir, mitjançant una sèrie de relats literaturitzats, diferents punts de vista sobre la realitat de les nostres comarques; una realitat que es podia presentar sota òptiques ben diverses: viatjar al passat històric o centrar-se en un present més aviat convuls; cercar l’anècdota personal o relatar l’experiència col·lectiva; o practicar l’autocrítica o la benvolença envers el propi tarannà, per referir-ne algunes. Fet i fet, el què i el com havia de servir essencialment per descriure el país de tal manera que ens permetera, sobretot, conéixer-nos i realitzar, així, un exercici d’autoreflexió.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Amb el rerefons de la terra, del País Valencià (fins i tot de les properes Terres de l’Ebre) o del país petit: la comarca, la ciutat o el poble on varen nàixer els autors, he pogut gaudir d’aquestes petites narracions de temàtica diversa i variada, on, al meu entendre, domina l’enyor del passat perdut (sovintegen les visites a cementeris), tal vegada per fugir de la molt alienadora realitat del present valencià. Trobe alguna crítica a la destrucció de la nostra personalitat cultural per part del feixime franquista i el blaverisme continuador o el desarrollisme forasenyat; tanmateix sovinteja massa la renúncia a lluitar davant l’aclaparadora força de l’enemic, amb l’intel.ligent propòsit de passar la vida el millor que es puga; cosa, per altra banda, ben humana i característica del tarannà valencià. Una altra qüestió que també hi és present és la de la immigració, tractada amb el màxim respecte pels autors, com correspon al nostre origen mestís, que afavoreix el que sigam sobretot una terra d’acollida. La gran variabilitat de temes i enfocaments, i la qualitat de la literatura que s’hi mostra, fan prou atractiva l’obra perquè finalment haja entropessat amb bona cosa de narracions que em fan el pes (n’he trobat almenys una dotzena!) i em porte a recomanar-vos-la. 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Escriure el País." encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!