El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Encara no és tard. Claus per a entendre i aturar el canvi climàtic.

Autor/s: 
Editorial: 
Bromera, PUV.
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2017
Altres dades: 
Col·lecció "Sense Fronteres", nº 40. Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, 2016.
Valoració dels usuaris: 
7/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

El canvi climàtic és el major problema ambiental del segle XXI, però... sabem què implica això realment? Prendre’n consciència és posar en qüestió allò que sabem i pensem. És parlar de canvi i d’incertesa. Aquesta obra parteix de la preocupació evident pel que significa l’escalfament global, però també del fet que el coneixement que en tenim és fragmentari, parcial i sovint incorrecte. Això provoca, en gran mesura, que no s’adopten les accions necessàries. Aquest llibre ens ajuda a entendre com està canviant el món que ens envolta, i quin és el nostre paper en el canvi, però també en les possibles solucions, combinant un missatge esperançador amb advertències realistes perquè s’impulsen accions. Res està perdut. Perquè encara no és tard i un món millor no només és necessari, sinó també possible.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Aquest llibre complementa la informació que ens va donar l’autor, llicenciat en Ciències Ambientals, en una xerrada que tingué lloc a la casa Nebot de Bétera el proppassat juny. “Encara no és tard” encomana una visió optimista, necessària per a engrescar els lectors a contribuir a posar fre a la bogeria balafiadora i consumista origen del problema; això no obstant, l’autor va confessar que d’ací una dècada ja no podria triar-lo, perquè aleshores potser sí que serà massa tard per a retornar al clima que teníem abans i al qual estem adaptats des de fa mil·lennis. Els mots clau que trobe a l’obra són formació/ informació (per conèixer/ visibilitzar la realitat del canvi climàtic), motivació/ conscienciació (per a mamprendre l’acció per a revertir-lo) i acció col·lectiva (per a aconseguir implantar els canvis de forma efectiva a nivell global); elements clàssics en la generació de qualsevol moviment de canvi social. Certament, un 97 % dels científics del món que hi entenen han diagnosticat que l’escalfament global és un fet demostrat, que està provocat per l’acció humana, per la industrialització accelerada dels darrers segles, i que actualment s’estan acomplint les pitjors previsions sobre l’augment de les temperatures a escala global. Llavors, els qui ho tenim clar hem d’encomanar la preocupació pel canvi climàtic, parlant-ne o escrivint-hi sempre que puguem, per visibilitzar-lo, que és el primer que cal fer per combatre’l. La gent acostumem a fer allò que fan els altres; aleshores, si nosaltres treballem per a aturar i revertir el canvi, l’efecte es multiplicarà en poc de temps. Hem de tenir clar que la lluita individual contra l’escalfament global és important, però la lluita més efectiva sempre és la que hi desenvolupem col·lectivament: creant xarxes de suport i col·laboració, coordinades a nivell mundial. Encara més, n’Andreu Escribà ens fa insistència en que la lluita contra el canvi climàtic antropogènic és una oportunitat que tenim i que no podem perdre per a repensar el nostre creixement i caminar cap a un futur millor, més sostenible i solidari, ara que s’acosta un col·lapse energètic de l’economia capitalista, que està basada en el consum accelerat de combustibles fòssils.

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Encara no és tard. Claus per a entendre i aturar el canvi climàtic." encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!