El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Els silencis de Derrís

Editorial: 
Editorial Cruïlla
Gènere literari: 
Any d'edició: 
1999
Valoració dels usuaris: 
9/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

La correspondència escrita al llarg d’anys per persones diverses, vinculades a un poble de la Vall d’Àneu, demostra que la llei del silenci es pot arribar a imposar duna manera inquietant. Una mort misteriosa plana damunt la vida quotidiana d’uns personatges que no són aliens a la història política i social del segle XX.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

És una novel•la en majúscules, malgrat la seva curta extensió, amb “saviesa narrativa” com diu en Joan Josep Isern. Original en la seva estructura, acurada en la seva prosa, rica en el lèxic pallarès i que sorprenen per la forma tan singular de fer el repàs històric de gairebé tot un segle, de 1909-1999.

La novel•la ressegueix dues línies argumentals, una que envolta tot el que te a veure amb l’assassinat d’un pastor comés l’any 1929 i una segona que comença amb la primera carta datada el 1909, on l’autor enceta aquest recorregut històrics del país. L’assassinat, que plana en tot moment en la novel•la, li aporta l’element negra i el suspens, lligant al lector no només a la trama sinó també al repàs històric que conté.

El relat comença amb una esquela, la de l’antic jutge de Derrís que va morir a Barcelona l’any 2000. A partir d’aquí la novel•la s’estructura de forma epistolar, cartes que envien personatges diferents que tenen en comú la relació que mantenen amb el petit poble del Pallars. No és un intercanvi de correspondència, de fet, només una de les cartes obté resposta, l’última, i tarda 20 anys en ser escrita i enviada, just quan tots els qui varen viure el misteriós assassinat del pastor de Derrís són morts.

Un del aspectes que fa tan especial Els silencis de Derrís és la subtil barreja que fa l’autor alhora d’explicar-nos tot el que envolta l’assassinat, a partir de les històries personals de qui escriu una carta, ens esquitxa amb elements del cas, mentre teixeix magistralment la història del país i en concret la de la gent de l’alta muntanya. Hi desfila el cacic, el capellà, el jutge, el soldat, els forasters o els veïns de tota la vida, sotmesos, a voluntat, a les lleis no escrites d’un pacte de silenci. Els silencis tapen, protegeixen, perquè tot el que no es diu no ha passat o simplement ha de quedar colgat pel bé comú. Un silenci pot provocar malentesos, però en un poble petit com Derrís també provoca, rancúnies i odis. Només el jutge hi insisteix perquè vol tancar l’únic cas que li queda per resoldre, el seu primer cas, aquell brutal assassinat d’un pastor al qual li varen robar el cor i el sexe. Hi ha qui diu que varen esser els animals salvatges, altres apunten a coses del dimoni, però tot callen. Els silencis parlen mentre la vida segueix el seu curs.

Si voleu llegir la ressenya http://quaderndemots.cat/els-silencis-de-derris/

Etiquetes: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Els silencis de Derrís" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!