El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Els nostres

Editorial: 
Labreu Edicions
Traductor: 
Miquel Cabal Guarro
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2014
Valoració dels usuaris: 
10/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Els nostres és l’àlbum familiar de Serguei Dovlàtov , d’una nissaga que abraça tot el segle XX. Una parentela farcida de personatges contundents que s’espavilen de la millor manera en un país caòtic i absurd. Dovlàtov recorda els avis malhumorats i forts, els oncles contrabandistes, la mare sense pèls a la llengua, la tieta correctora que sabia els secrets dels literats, el pare que admira i defensa Stalin, la gossa Glaixa que viu entre dissidents i per això borda als uniformats demostrant un esmolat sentit de la justícia, les estranyes circumstàncies en què va conèixer la seva dona i les converses amb la seva filla, quan ella li fa preguntes com: “I per què no pots publicar?” o “Papa, tu estimes Bréjnev?” just arribats a Nova York.
Cada protagonista té el seu propi capítol que no es sinó el relat de cada vida sota la trista mirada irònica del seu descendent. Dovlàtov s’explica “ell” a través dels altres, com a baula d’un joc de miralls del qual neix un llibre colpidor i íntim que ens corprendrà.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Entre novel·la, conte llarg, biografia... Està publicada en castellà i català (la breu edicions)

Ens permet veure de forma crítica, surrealista, amb humor i com a cotidianitat com es vivia a la Unió soviètica

Serguei Dovlàtov va néixer el 1941 a la ciutat russa d’Ufà i va morir quasi cinquanta anys després a Brooklyn. Entremig el van expulsar de la universitat, va treballar de vigilant en un camp de treball (experiència que descriu a La zona), va estar a la presó, va fer de periodista, de traficant al mercat negre i de guia del Parc Puixkin. Vivències que traslladaria al paper en títols com Els nostres, El compromís o La maleta, entre d’altres. A finals dels anys setanta, les autoritats soviètiques el van “convidar” a abandonar el país, i va ser en el seu exili americà quan va rebre el reconeixement que es mereixia, amb la publicació dels seus relats a «The New Yorker». No va ser fins a l’esfondrament de la Unió Soviètica, un any després de la seva mort, que les obres de Dovlàtov van poder ser publicades en la seva llengua original.

Etiquetes: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

Comentaris sobre "Els nostres"

Dovlàtov és un franctirador que apunta amb la seva ironia cap a totes les direccions, tant li és disparar cap a  l'Estat Soviètic del qual va emigrar, com als Estats Units on va acabar els seus dies. I sempre endevina el tir. Fins i tot no té cap mena de commiseració per la seva família, fet que queda ben manifest en aquest llibre. Dovlàtov és un gran, i són totalment recomanables tots els seus llibres, almanco els que he pogut llegir, Els Nostres, La maleta i El Compromís. I crec que La Zona no em decebrà.