El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

El somriure negre

El somriure negre - Anselm Aguadé i López
Editorial: 
Cossetània
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2015
Altres dades: 
isbn 978-84-9034-321-0
Valoració dels usuaris: 
7/10
Valora aquest llibre: 
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Després del triomf del franquisme, començà una duríssima repressió que s’allargà fins a la dècada dels cinquanta. Aquesta repressió, sobretot al començament, anà lligada a la impunitat dels guanyadors, que aprofitaren la victòria per passar comptes. La venjança s’instaurà a tots els nivells de la societat mentre la por cobria com una tètrica manta la quotidianitat de la gent.

En aquesta novel·la, Anselm Aguadé vol que veiem aquestes pors a través dels ulls de dues germanes que queden òrfenes per l’odi i que sofreixen en carn i ossos el més profund menyspreu d’un bàndol que s’anomena guanyador, però que és conscient que la seva legitimitat és fruit d’una sagnant, cruel i inútil guerra que ells mateixos van començar.

Anselm Aguadé i López neix el dia 3 de juny de 1960 a Vilabella, una petita i acollidora població de l’Alt Camp. Cursa estudis de batxillerat a l’Institut Narcís Oller de Valls i de Tècnic Especialista Administratiu a l’Escola del Treball de la mateixa localitat. Llicenciat en Història per la Universitat Rovira i Virgili, obté, l’any 2003, la Diplomatura en Estudis Avançats en Esperitualitat i Religiositat a l’Antiguitat i a l’Edat Mitjana. Des del curs 1984-1985, és professor de Formació Professional a Torredembarrra i posteriorment a l’IES Ramon de la Torre, del qual va ser el primer director. És autor de Rabassa morta, novel·la històrica ambientada en el temps de la crisi de la fil·loxera a Catalunya, i de Soledat, biografia novel·lada que mostra el desarrelament de moltes persones d’una terra que estimaven.

 

 

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

 

Aquesta novel·la es mou entre l’any 1939 i l’any 1978, seguint dues línies narratives en dos temps i ambients diferenciats, la primera rural i acabada la guerra civil, la segona a Barcelona. La història ens és contada des del punt de vista pels seus protagonistes i explicada pel narrador. Se’ns mostra les represàlies, el desarrelament, l’apropiació de criatures... soferts pels fidels a la república i l’arrogància, crueltat, immunitat... dels fidels al règim franquista, enmig d’una llarga lluita per recuperar la dignitat.

 

 

 

Etiquetes: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"El somriure negre" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!