El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

El sentido de la existencia humana

Editorial: 
Gedisa
Traductor: 
Xavier Gaillard
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2016
Altres dades: 
Col·lecció "Extensión científica"
Valoració dels usuaris: 
8/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Quin és l’origen de la humanitat? Per què hi ha una espècie com la nostra al planeta Terra? Gaudim d’una posició privilegiada?, Cap a on ens dirigim? I potser la pregunta més difícil de totes: Per què?

A El sentit de l’existència humana, la seva obra més filosòfica fins a la data, el biòleg Edward O. Wilson s’emporta els seus lectors de viatge per a examinar què és el que ens fa tan especials de la resta d’espècies, però també ens convida a un exercici d’humilitat que ens capacite per a apreciar la fascinació que oculten la resta d’espècies i el món natural.

Autor d’un immens prestigi --és guanyador de dos premis Pulitzer i ha encunyat conceptes com «biodiversitat»--, alhora que polèmic –entre aquells que l’acusen d’excés de mecanicisme--, exposa en aquest últim llibre les seves teories més acabades sobre la nostra existència, i tendeix un valuós pont entre les ciències i les humanitats per a crear un tractat sobre l’existència humana propi del segle XXI, des dels nostres orígens més llunyans fins a una mirada suggestiva sobre el que ens espera en el futur.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Aquesta obra de maduresa d’un dels biòlegs més reconeguts del món ens regala un tros de la seua saviesa condensada durant dècades de treball i estudi. Ens mostra com la nostra espècie va sorgir de forma natural a partir d’una sèrie d’esdeveniments successius durant l’anomenada evolució, partint de matèries inerts i en les condicions favorables de la Terra primigènia, i, llavors, no som producte de cap creació d’un ésser sobrenatural ni som pas predestinats a assolir cap meta dictada per ell. Per això, el poder i la responsabilitat de fer un planeta habitable i feliç és a les nostres mans.

Ens demostra que les dues forces que intervenen i de vegades es contraposen en l’evolució de les espècies són la selecció individual i la grupal; la primera dominada per l’egoisme i la segona per l’altruisme; la qual cosa és font de creativitat, però alhora ens aboca com a humans a un conflicte etern.

Ens recorda que som un producte dels nostres gens i de la nostra cultura, de l’evolució biològica i de la cultural. Aleshores, per a copsar el sentit de la nostra existència necessitem el concurs tant de les ciències bàsiques, com de les naturals, les socials i les humanitats, on les tres primeres ens forneixen una visió científica de la condició humana.

Com a bon coneixedor de la importància de servar el medi ambient i la biodiversitat, no pot estar de fer-nos un seriós advertiment sobre el futur del planeta, el món vivent que ens va infantar, del qual depèn el futur d’Homo sapiens: en fa insistència i critica l’activitat esbojarrada i insolidària d’alguns dels seus membres en aquesta era actual que hom anomena Antropocè; una era protagonitzada exclusivament per la nostra espècie, amb totes les altres formes de vida assumint un paper secundari; una era que l’autor irònicament anomena “Eremocè”, l’era de la soledat, per a cridar la nostra atenció sobre el magre futur que ens espera si no hi rectifiquem a temps.

Veu innecessari i perillós el millorament humà mitjançant la tecnologia que propugna el transhumanisme. I tantes i tantes reflexions impagables, de les quals paga la pena fer-se partícips, en el camí de la recerca del sentit de l’existència humana.

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"El sentido de la existencia humana" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!