El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

El nazi de Siurana

Autor/s: 
Editorial: 
Ara llibres
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2016
Altres dades: 
Valoració dels usuaris: 
6.3/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Després de la Segona Guerra Mundial, derrotat el feixisme, un nazi fugitiu es va amagar a la inaccesible Siurana, la vila del Prioritat, on es va fer construir un xalet immens i va viure protegit pel franquisme i per uns gossos ferotges, Tothom coneixia l'amagatall com el xalet del nazi o el xalet del belga, perquè el suposat nazi era belga d'origen.

Què hi ha de veritat darrere de la llegenda?

És possible que aquest veí de Siurana que va morir l'any 2002, quan tenia vuitanta-nou anys, reconegut, aplaudit i homenatjat pels seus mèrits muntanyecs, fos oficial d'un cos d'elit de les SS i una peça clau de l'ocupació nazi de Bèlgica? I que paper hi va jugar, Anita Salden, en aquesta història?

En un exercici de perriodisme d'investigació, Toni Orensanz s'endinsa en els horrors més obscurs del segle XX, aquells que van revelar la veritable essència del mal. Una història apassionant sobre nazis a Espanya, memòria història, fugues sonades i pactes de silenci.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 
Està clar que els als nazis no es va acabar amb els judicis de Nuremberg a l’acabar la guerra sinó que “els vells nazis eren per tot arreu, transfigurats, a mitjans anys seixanta, en respectables homes de negocis” i segurament el nostre país sota una dictadura feixista devia ser un bon paradís on cercar refugi.
Juan Buyse arriba a Barcelona el 1950 fugint del seu passat i es crea un relat que l’ajudarà a ocultar-se als ulls de tothom.
“Ningú explica mai tota la veritat quan sap que el relat no farà gens de gràcia a l’interlocutor, tothom recorre a més o menys maquillatge” Això és el farà el nostre nazi i la seva companya Anita Salden que s’emprenya d’allò més quan l’autor del llibre en la darrera de les visites a casa seva li fa preguntes sobre el seu passat que no quadren dins del seu relat.
"El conreu col·lectiu de l’odi envers l’altre (o els altres) no pot ser mai una convicció tolerada ni tolerable. Ni a peu pla ni dalt de la muntanya més alta” No hi ha justificació de cap mena per la violència. Per molt lloables que siguin unes idees o conviccions, aquestes perden tota legitimitat quan es volen implantar de forma violenta. Ningú ha d’imposar les seves idees a l’altre mitjançant mètodes violents. L’odi i la violència no ens porten a enlloc.
Etiquetes: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

Comentaris sobre "El nazi de Siurana"

Porto llegits uns pocs capítols del llibres i ja em sento enganxat. De fet ja m'hi vaig enganxar des del primer moment en què vaig veure el títol i la portada. La meva Cornudella de Montsant i Siurana són els escenaris del llibre, i l'enigmàtic "xalet del belga", que es veu des de la cuina de casa de mons pares.
A més, Orensanz té traça per a agafar-nos de l'espatlla i fer que l'acompanyem en la seva investigació, i ens sentim identificats amb els hams que troba pel camí, amb els que ell mateix ens llança. I piquem, i tant que piquem! Us deixo, que he de continuar llegint!

El Nazi de Siurana és, per sobre de tot, una molt bona investigació periodística. L’autor, Toni Orensanz, demostra ser un periodista de cap a peus, d’aquells de l’antiga escola, amb olfacte i ganes de trobar històries bones i potents que ens aportin una mica de veritat. Només periodistes amb convicció són capaços de reconstruir una història d’aquestes característiques a partir del que és gairebé una casualitat. Destaca la manera didàctica que té d’explicar les coses i fer reflexionar al lector de si és senzill o lícit passar pàgina en temes vinculats a conflictes bèl·lics.

La història de Jan Byze, el protagonista, el mal anomenat Nazi de Siurana, no deixa de ser sorprenent i increïble a parts iguals, tant per la impunitat com pel silenci dels espectadors del moment, que tot i coneixent o intuint el seu passat, van callar.

Molt recomanable, sobretot per estudiants de secundària i per aquells enamorats del Priorat i de les històries de nazisme que no van passar tant lluny, sinó a casa nostra, aquí al costat. Possiblement aquest llibre hagi despertat les ganes de descobrir més històries com aquestes a la Costa Brava, la Daurada o a qualsevol lloc de Catalunya.

Un relat increïble. Molt interessant. Podríem fer una llarga reflexió, tots plegats, si fer el mal no els hi surt gratuït a segons quines persones... Perquè?