El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

El bosc protector. Una proposta per a la pervivència dels boscos valencians.

Autor/s: 
Editorial: 
Bromera
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2015
Altres dades: 
Col.lecció Textures, nº 24. XVI Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta.
Valoració dels usuaris: 
8/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 
Els ecosistemes forestals valencians, els nostres boscos, es troben actualment en una situació complicada, que va agreujant-se com a resultat de la interacció directa i indirecta del canvi climàtic (sequeres, plagues, incendis...) i la passivitat, quan no indiferència, de propietaris i gestors públics i privats.
 
"El bosc protector" és un assaig que descriu la gènesi i el desenvolupament d'una proposta per a la pervivència dels boscos valencians. Una proposta basada en el pagament d'una part dels serveis ambientals que els ecosistemes forestals ofereixen al conjunt de la societat valenciana: protecció del sòl, moderació de les riuades, dipòsit de carboni enfront del canvi climàtic, manteniment de la biodiversitat, funcions recreatives, estètiques, educacionals i identitàries per a la població humana, etc.
Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

En aquest assaig, el biòleg Ricardo Almenar se centra en el paper dels boscos en la nostra vida al planeta i, més concretament, d’aquests que ens acompanyen a la Mediterrània i ens proveeixen de productes de consum i de serveis mediambientals; dels quals serveis, malgrat ser com més va més coneguts i importants, ens n’oblidem massa sovint. L’autor ens assabenta que els nostres boscos mediterranis no són pas tan “pobres” en biodiversitat, recursos i serveis com ens pensem; sinó que la forta humanització a què han estat sotmesos els ha reduït i afeblit. El valor ecosistèmic dels nostres boscos és, doncs, força important pel nostre benestar present i futur. Cal revaloritzar-los com es mereixen, en tota la seua dimensió productiva i, sobretot, de serveis. El problema que ens trobem actualment és que els nostres boscos estan molt malmesos, degut a la seua forta explotació en el passat, seguida del seu abandó quasi total en les darreres dècades, la desmesurada repoblació amb espècies foranes, que ha fet augmentar el risc d’incendis, els quals s’han estat produint de forma massa freqüent i amb un abast considerable, despoblant força més superfície de la que havia estat repoblada. Factors que se sinergitzen per augmentar el risc d’inundacions i el risc secular de desertificació, encara més amplificat per l’actual amenaça del canvi climàtic antropogènic. Tota una sèrie de factors interconnectats que no pronostiquen gaire bon futur, especialment al País Valencià, on en qüestió de riscos d’incendis i inundacions som els capdavanters de tot l’Estat. Per la necessària pervivència dels boscos valencians l’autor proposa integrar la població en la solució del problema: assolir una aliança entre les escasses poblacions benefactores de l’interior i les nombroses beneficiàries del litoral, tot proposant una compensació econòmica per als gestors dels boscos, públics i privats, basada en una avaluació dels beneficis de tot tipus que la seua activitat genera. Una proposta ben assenyada, que ens la presenta ben detallada, històricament traçada i que --ens confessa-- ha ofert diverses vegades als gestors públics valencians, sense gaire sort fins al moment actual. Li la desitgem d’ara endavant pel bé dels nostres boscos i de tothom. Important.

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"El bosc protector. Una proposta per a la pervivència dels boscos valencians." encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!