El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Curial e Güelfa

Curial e Güelfa
Autor/s: 
Editorial: 
Quaderns Crema
Any d'edició: 
2011
Valoració dels usuaris: 
7.3/10
Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Avui va de clàssics. Una novel·la de cavalleries i sentimental de mitjan segle XV, que va estar amagada durant més de quatre-cents anys fins que el manuscrit -sense els primers folis- no va aparèixer a la Biblioteca Nacional de Madrid. A partir del seu descobriment, tot han estat hipòtesis: qui en va ser l'autor? A qui es destinava l'obra? Fins i tot s'ha arribat a defensar, sense base, que seria una falsificació del XIX.

En aparença, l'argument no té secrets: 
"E per ço us vull recitar quant costà a un gentil cavaller e a una noble dona l'amar-se l'un a l'altre, e com ab gran treball e pena, e seguits de molts infortunis, aprés llong temps aconseguiren lo guardó de llurs treballs".

El que hi ha al darrere, però, és un text rodó, de disseny mil·limètric, on és tan important el que es suggereix com el que s'hi diu. Us recomano que llegiu el Curial en contrast amb el gairebé coetani Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, que és justament tot el contrari: desmesura i humor sense límits. 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

Comentaris sobre "Curial e Güelfa"

Completament d'acord Ester.
Jo la vaiig llegir quan li van fer llegir al cole al meu fill i després també fragments  a Filologia. He de llegir-la una altra vegada.
Ara mateix acabo de llegir entre d'altrea Xavier Benguerel EESTÀ el testament, un altre autor català oblidat encara que no sigui al pòdium del cànon ni dels clàssics, però que convindria revaloritzar com s'està fent ara amb Tisner.

Maria Jesús

Doncs m'apunto aquesta del Benguerel, El testament, de qui només conec alguna traducció (La Fontaine).

Estaria bé que la deixés en lagun lloc,`perquè el recollissis i així seguís el seu vaitge, perquè, com ja he dit, no és meu. és un llibre destinata fer un periple per diversos espais i mans. Un llibre de tothom. No sé si vius a Barcelona. Què te'n sembla?

Maria Jesús