El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Creadors de futur. Ciència per a millorar el món.

Editorial: 
Bromera - Publicacions de la Universitat de València
Traductor: 
Josep Franco
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2016
Altres dades: 
Col.lecció Sense Fronteres, nº 39, Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General 2015
Valoració dels usuaris: 
9/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Hi ha moltes formes de canviar el món i, d’alguna manera, tots el canviem cada dia. Però els descobriments científics o el desenvolupament de noves tecnologies brinden l’oportunitat de dur a terme transformacions radicals i incommensurables. El físic Alessandro Volta no va inventar la pila per a alimentar cap artefacte elèctric, però el seu invent, una vegada compartit, va canviar el nostre món com ni ell mateix podia imaginar.

No cal ser premi Nobel per a fer contribucions a la nostra evolució tecnològica, ni dedicar-se a la ciència, solament cal disposar de les eines per a crear futur. “Creadors de futur: ciència per a millorar el món” recull històries de descobriments, un conjunt de peces teixides com si fóra un “patchwork” en què l’harmonia deriva precisament de la diversitat i que convida a descobrir els mecanismes del mateix descobriment, l’estreta relació entre ciència i tecnologia i els enormes efectes que tenen els descobriments científics en la societat.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Ha estat una delícia resseguir les històries d’alguns inventors i descobridors científics que ens han canviat la vida en els darrers segles. Reconec que, com les vides de “sants” quan era petit i ignorant, aquest d’ara és un dels meus temes preferits quan vull llegir sobre Història. L’altre element que em fa més valuós aquest llibre, justament premiat com a Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General del 2015, és la visió general de la ciència que m’ha proveït, de forma natural i senzilla, amb tot d’exemples ben diàfans. Sobretot ens parla de la relació ben estreta entre ciència bàsica, tecnologia i societat. Sobresurt la insistència a demostrar que sense recerca en ciència fonamental no hi pot haver progrés (ai, “procés de Bolonya”!). Ens diu que, perquè floresca la tecnologia i la millora social, ha d’haver-hi una exploració del coneixement sense cap aplicació pràctica; sense oblidar que el progrés científic tampoc no és possible sense una tecnologia prèvia (retroalimentació continua). Ens recorda que són les ments més joves i lliures les més ben disposades per a crear ciència, i que aquesta meravellosa composició creadora, que és el mètode científic, sols és possible amb la cooperació de moltes ments, d’abans i d’ara, programada o espontània, emprant el coneixement previ acumulat a la “biblioteca universal” de dades. Que la troballa científica manta vegades acostuma a produir-se per la combinació de dos factors: l’atzar i la sagacitat del recercador, i que no és gens estrany, vista la memòria social a l’abast, que els descobriments els facen més d’una ment alhora. Finalment fa cap a les complexes relacions entre ciència i societat, on un mal ús de la primera, per aplicació d’una ètica massa egoista, pot conduir al desastre, com en l’actual problema de l’escalfament global antropogènic. I ens dóna la solució: més coneixement i més transmissió d’aquest coneixement front al dret al lucre. En quede amb una frase del llibre: “Sense ciència humil i modesta no hi ha descobriments revolucionaris. Cada resultat o conclusió, per poc important que siga, esdevé un graó que ens pot portar molt amunt”. Un llibre que us recomane i que se m’ha fet curt.

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Creadors de futur. Ciència per a millorar el món." encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!