El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Billy Bathgate (revisió)

Autor/s: 
Editorial: 
EDICIONS DE 1984 Col·lecció: Mirmanda
Gènere literari: 
Any d'edició: 
Any d'edició: 2011
Valoració dels usuaris: 
8/10
Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

No m’agraden gaire ni les pel·lis ni els llibres de gàngsters, però era l'únic llibre exposat a la biblioteca i tenia pressa, així que el vaig agafar i no me n'he penedit gens. No coneixia l'autor que també ho és de Ragtime per exemple (només he vist la pel·li) i m'ha sorprès agradablement.
Tot i que es pot considerar una novel·la negra en realitat pertany més a una bildungroman (una novel·la d'aprenentatge) en la qual el prota un noi d'uns 15 anys, Billy fa l'aprenentatge de la vida (d'una vida especial, esclar) en entrar en el grup de gàngsters liderats per Duch Schulz per qui el noi d'un barri del Bronks de Nova York, l'avinguda Bathgates, sent autèntica admiració. En certa manera el noi substitueix la figura del pare que va abandonar Bylly i la seva mare(una dona una mica o un molt desequilibrada) per la de Ducht Schulz.
Una novel·la on hi ha molta crueltat, narrada a vegades pel mateix noi molt fredament i de manera distanciada amb una gran dosi d'erotisme. Perquè Billy no descobreix el sexe que ja ho havia fet, sinó l'amor en l'amant de Duch.
Billy és un noi molt espavilat se les manega des del principi perquè el capo dels gàngsters es fixi amb ell  a causa de la seva habilitat amb els jocs malabars i així fugir de la misèria i monòtona vida que li hauria estat designada. Gràcies a un altre gàngster que és un "coco" practica la intel·ligència i el càlcul matemàtic, cosa que li serà molt útil al final de la novel·la.
és una novel·la que sembla una mica onírica ja que com el mateix noi diu la vida i els esdeveniments més violents es viuen de la manera més natural , però com d'un altre món. Descripcions cruels i eròtiques que impacten per això per la seva manca de sentimentalitat o tragèdia vistes a través d'aquest noi adolescent que sembla no tenir sentit dl bé i el mal i que com el seu nom indica ha escollit la porta dolenta, encara que aquest nom que el noi pren aleatòriament és el d'una avinguda de Nova York i això el lliga fortament a la ciutat i als seus barris. Però la tendresa continguda es mostra en l'amor a una mare que es passeja amb un cotxet de criatura i encén permanentment espelmes a la cuina i en l'amor a una noieta d'un orfenat que té un cert aire de Dickens i en el de l'amant de Ducht.
Un llibre súper ben escrit que t'envolta d'una atmosfera entre inquietant i desagradable amb un final feliç que potser ho és massa o potser no i amb uns personatges estranys amb una psicologia difícil d'entendre, però humana al capdavall.
Em sembla molt recomanable i és més en penso llegir una altra de l'autor on el protagonista és un noi "bo"

Etiquetes: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

Comentaris sobre "Billy Bathgate (revisió)"

No, no l'he vista, però sé que existeix. De fet, quan la llegeixes ja veus que pot convertir-se en una excel·lent pel·lícula com Ragtime que en aquest cas he vist i no he llegit.
Volia esmenar els errors. El títol és B illy Gathe. El gàngster es diu  Dutch Schultz.
I aprofito per dir  que els jocs de malabarisme que practica el noi són una metàfora dels malabarismes que el noi ha de fer per sobreviure en un barri com el Bronx i en una ciutat com Nova York

Maria Jesús

Ja està arreglat. Deixa'm que t'expliqui per si no ho saps que com a usuaris, tenim la possibilitat d'editar i modificar els nostres missatges. Crec que és un encert dels informàtics perquè jo, ja ho saps, m'equivoco sovint i com jo d'altres, esclar.

Gràcies per la recomanació. Anotada. Ara, que si és tan dura com la pel·li... uf...

Ester F. Matalí

No, no ho sabia Ester. Com ho he de fer? Jo no és que m'equivoqui és que sóc l'equivocació i la dislèxia personificades.
Doncs sí, és dura, però crec que val la pena llegir-la  i més els aficionats a les novel·les d'aquest tipus. Però repeteixo no és novel·la negra, és molt més. Així em recomanaries la pel·li? (encara que sigui dura)

Maria Jesús

Espero que tu també ho vegis, això d'editar els comentaris. Jo crec que és una opció que tenim tots, a banda de les webmàster. Si la tens, la veuràs a sota del missatge que hagis escrit, quan entris com a registrada. Hi ha un botó rosa que diu "edita". També hi és quan redactes un comentari d'un llibre per primer cop. A dalt del comentari hi ha una pestanya que diu "Edita", just a sobre del títol del llibre que has entrat. Hi fas clic... et voilà!

Ester F. Matalí