El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Aquesta nit no parlis amb ningú

Autor/s: 
Editorial: 
Males Herbes
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2015
Valoració dels usuaris: 
7.4/10
Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

L’Òscar Malet és un actor famós en hores baixes. Viatja sol per capitals de comarca interpretant un monòleg de terror. Tot sovint se li acosten admiradores amb propostes nocturnes, però sempre acaba dormint sol. El seu germà petit, l’Àngel, és un adolescent amb problemes d’angoixa a qui les noies no fan cas. El pare d’ambdós es diu Eduard, i s’acaba de divorciar. Tots tres tenen problemes amb les dones, i, aquesta nit, seria millor que cap d’ells parlés amb ningú. "Aquesta nit no parlis amb ningú!" és una història de fantasmes poc convencional, narrada amb un ritme frenètic i una prosa àgil, que suposa una de les incursions en la literatura de terror més sòlides de la nova literatura catalana.  

Etiquetes: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

Comentaris sobre "Aquesta nit no parlis amb ningú"

Ens trobem davant d'un llibre que des del primer instant sap crear una atmosfera inquietant, fantasmagòrica. Sense embuts ni gaires escarafalls lingüístics, l'autor ens manté dins un núvol de seducció, tal vegada com un dels seus personatges.

Es tracta d'un relat ben estructurat en què es podria destacar la presència d'un valor afegit, la consecució de petites històries que tot i formar part d'un conjunt, podrien funcionar per si soles. O anant més enllà, m'atreveixo a pensar que tindrien una bona posada en escena en una sèrie de televisió per capítols.

Si voleu experimentar una angoixa agradable, sentir terror o reflexionar sobre la mort ...
Bona lectura!

Quan tanco el llibre el primer que en ve al cap és: impactant, diferent, agosarat i inquietant. Mots que defineixen a la perfecció la història que acabo de llegir.

El primer capítol ens posa en antecedents d’una forma tant potent que fa que et quedis enganxat a la lectura i segueixis endavant per saber que dimonis és allò que espanta tan a totes les noies que s’acosten a L’Oscar, un actor de monòlegs de por.

Una història de secrets amagats al llarg de deu anys. Silencis que condemnant a una família a patir una maledicció d’aquelles que no semblant que no s’hagin d’acabar mai. Secrets que ens plantegen una seria de preguntes: ens coneixem prou, les famílies? Parlem prou, d’allò que realment importa?

Encara que el pes narratiu recau sobre l’Àngel, el germà petit, el verdader protagonista serà l’Oscar. Ell és el culpable d’aquesta espècie de maledicció que planeja sobre la seva família.

Capítols molt breus que a poc a poc ens van generant una sensació d’angoixa que anirà en augment fins arriba ral final. Sense grans descripcions ni d’espais ni de personatges, només quatre pinzellades necessàries per posar-nos en situació, amb pocs elements molt ben triats: passadissos, portes tancades, sorolls a la foscor... aconsegueix crear una atmosfera angoixant que ens embolcallarà com una tranyina. És un clar exemple del fet que menys sempre és més, aquesta escassetat de descripcions juga a favor de l’autor en tot moment.

Tot i que l’autor fa servir els clixés més típics del gènere: fantasmes, motels de carretera, tempestes i núvies etèries en revolts una nit de pluja, aconsegueix que ens oblidem d’ells i ens endinsem en la historia  deixant a una banda els nostres prejudicis.

Amb una narrativa àgil plegada de diàlegs molt ben treballats i molt pocs personatges Sampere crea una història vibrant que ens mantindrà alerta al llarg de tota la lectura. Aconsegueix que el suspens no decaigui en cap moment i ens fa endinsar, plana a plana, en l’atmosfera tèrbola de la seva història.

 

Me'l va recomanar el llibreter quan li vaig demanar literatura catalana recent. M'ha encantat. Una història de por de les de sempre que recomano per lectures a l'època de Tots Sants i la Castanyada. M'ha agradat molt com escriu l'autor i crec que buscaré més obres seves. I també m'ha agradat descobrir una nova editorial catalana. Aquesta gent promet!

No hi ha gens de sang i fetge (ho trobo molt típic dels EUA), tot són subtileses, el que es diu i el que un s'imagina. Una història de fantasmes excel·lent.

Molt lluny d'aquí...