El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Ànimes batudes

Autor/s: 
Editorial: 
Pagès editors
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2015
Altres dades: 
isbn 978-84-9975-591-5
Valoració dels usuaris: 
8/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

A partir del retrobament fortuït entre dues dones, ja grans i amb experiències vitals oposades, Ànimes batudes s’endinsa en un mosaic d’històries personals i d’anècdotes que transcorren entre la ciutat de Lleida i el poble de Sant Bernat de Riucorb (Sant Bernat per a la gent de dretes, Riucorb per a la d’esquerres). Ambdues acaben perfilant les il·lusions, les decepcions, les contrarietats i les passions d’uns homes i d’unes dones que veuen com les seves vides són batudes (batuda: “Pallissa, llenyada”, diu el Pompeu Fabra) per la guerra i com aquesta els aboca, de manera imprevisible, a la vida o a la mort. Jaume Barrull Pelegrí, historiador i lector impenitent (i diletant, diu) de novel·les, ha reunit en aquest llibre les dues vessants, la professió i la devoció, per endinsar-se, des d’aquesta doble perspectiva, potser n tan distants, al nostre passat més immediat: el de la guerra civil de 1936-1939.

Jaume Barrull Pelegrí (Lleida, 1947). És historiador i professor d’història contemporània a la Universitat de Lleida. Bona part de la seva recerca s’ha centrat en la història de les comarques lleidatanes durant la primera meitat del segle XX. Recentment ha publicat: Els escenaris del 6 d’octubre i ha coordinat el llibre col·lectiu L’obra de la Mancomunitat de Catalunya a les terres de Lleida. També és coautor de la Història gràfica de Lleida.

 

 

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

 

En aquesta novel·la se’ns narra, com a eix principal, la guerra civil a Lleida i Sant Bernat de Riucorb. Veiem com es desenvolupa la vida quotidiana, els tràfecs provocats pel vent, hi ha qui va girar-se a tots els vents, qui va mirar de quin costat venia el vent, qui va sembrar vents i collí tempestats... se’ns mostra que allà on no triomfà el cop d’estat i hagué un revolució on tothom, cadascú pel seu costat, intentà erigir-se amb les seves conviccions, amb tots els seus estira i arronsa. I on tots, uns més i altres menys, tant si eren revoltats com no, van quedar tocats.

 

 

Etiquetes: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Ànimes batudes" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!