El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Alucinario

Autor/s: 
Editorial: 
Editorial Eneida
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2013
Altres dades: 
Valoració dels usuaris: 
8/10
Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Aquesta obra se'ns presenta com un simple recull de vint-i-cinc relats, però res més lluny de la realitat, aquests relats poden rebre moltes etiquetes, però la de ser simples no encaixa per cap costat.

Lur Sotena és guionista i realitzador de curts, i treballa la poesia visual i la fotografia conceptual. No coneixia res de la seva obra fins que "Alucinario" m'ha caigut a les mans i m'ha mostrat part de la ment, de la fantasia i de les aspiracions de la mà que els ha escrit. No hi ha res més gratificant per a un lector que descobrir un talent ocult per a ell fins al moment.

La meva primera impressió després de llegir la contraportada del llibre va ser de curiositat, m’ha atrapat amb una senzilla frase que amaga un tot "... en el qual es construeix amb habilitat un brillant calidoscopi, una complexa cartografia dels somnis, desitjos i fantasies dels éssers humans." A partir d'aquest moment necessitava descobrir més.

No sé si l'ordre de publicació dels relats és premeditat, però si llegiu el primer titulat "La llave" esteu perduts, haureu caigut en les urpes de l'autor i no podreu escapar fins a finalitzar tots i cada un d'ells. Tots mostren una gran sensibilitat i un trosset de somni de molts de nosaltres, es fa realment agradable llegir entre línies i comprovar que encara que sigui en forma de relats curts el regust que queda en la ment del lector i les cabòries que aquest es farà a posteriori allarguen l'ombra de la lletra impresa a l'imaginari personal de cadascú.

L'estil pulcre, net, ric en llenguatge i amb floritures poètiques arriben a transformar-los en poesia narrada. Sentiments de tristesa, solitud, melangia i mort envaeixen l'aire com si el llibre volgués extreure l'alè dels nostres pulmons. Acompanyat per les il·lustracions d'Alfredo Montaña, d'aire cubista o post-modernista, que anhelen reduir les figures a elements simples geomètrics i totes elles en blanc i negre doten els relats de la seva pròpia interpretació. L'únic color que observareu serà el de la portada i sota les cobertes una pàgina en vermell trenca les tonalitats fredes de les il·lustracions.

Els relats són dinàmics, amb un tempo marcat allegro, rics en descripcions de paisatges, de personatges i del temps, ja sigui com a part del dia o estació de l'any.
Una molt bona recomanació que ens arriba de la mà de l'Editorial Eneida, un regal ple de sorpreses i emocions.

Gairebé de cada relat he marcat una frase com a mínim, una sentència que mostra una veritat de la vida i per concloure m'agradaria parafrasejar una.

"No diguis res si no és més bell que el silenci."

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Alucinario" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!