El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Adiós, Chueca. Memorias del gaypitalismo: la creación de la 'marca gay'.

Autor/s: 
Editorial: 
Foca-Akal
Any d'edició: 
2016
Altres dades: 
Col.lecció "Investigación"
Valoració dels usuaris: 
10/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Què és el gaypitalisme? Com una comunitat ha passat de ser la més admirada i lluitadora arran de la SIDA, amb tots els èxits aconseguits, a ser sotmesa pel liberalisme i convertir-se en el seu gran capatàs? Com han aconseguit uns quants oligayrques fer-se amb ella i transformar-la en un negoci? A això i molt més és al que va tractar de respondre Shangay Lily en la seua última obra.

Un text contundent, radical, políticament incorrecte, escrit sense cap destorb, amb una crítica directa al cor mateix del món gai, als que en el seu si van posar en marxa una maquinària servida per la lògica del capital que ha contribuït a fer del que era (i ha de ser) reivindicació un gran negoci, emparat, com no pot ser d'altra manera, per una marca que, «alegre i divertida», en lloc d'alliberar genera discriminació i marginació.

El llibre pòstum d'un activista compromès, la denúncia i l’energia del qual constitueixen una crida perquè altres continuen una lluita que encara té molt a guanyar.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Sempre sorprenent, Shangay Lily ara ens regala un llibre pòstum que no té rebuig. Una barreja d’autobiografia, memòries, assaig d’investigació i història del moviment gai de la capital de l’Estat. Les anàlisis que hi mostra sobre la mercantilització de la vida que genera el capitalisme destructor, en aquest cas de l’alliberament homosexual, són impagables. Com una especialització exemplificadora del “No logo” de Naomi Klein, ací el missatge ens arriba d’una forma més propera, amb els mètodes (mafiosos fins i tot) de creació d’una marca concreta (la marca gai) i dels productes que se’n deriven (espectacles, revistes, modes, objectes de consum); així com els noms i cognoms dels ‘emprenedors’ sense escrúpols que els han llançat al mercat, amb demostració inclosa de les mentides sobre les que es basen les seues apropiacions i mistificacions de la realitat, en una mena de justícia literària. A la fi ens demostra que l’estereotip que la societat actual ens presenta com a gai és realment un constructe frívol, innocu, sotmés i submís a les regles del sistema heteropatriarcal i de consum dominant. Tot això sense perdre la lucidesa, en afirmar que fóra millor el gueto actual que no la pedrada d’abans; un gueto, però, alliberador i no estupefaent com fins ara. Per destacar el que més m’ha arribat de l’obra, citaria la magnífica anàlisi de la cultura pop com a instrument de dominació capitalista i heterocentrista de la societat (“Ética i estética pop en el gaypitalismo”) i la història del canvi de direcció de la Diada de l’Orgull Gai, de reivindicativa a mercantilitzada (¿Orgullo Gay o Marca Gay?). Una composició única, centrada (en la qüestió LGTBI) i força didàctica, en aplegar teoria i pràctica. Un extraordinari assaig d’investigació al servei de la veritat de la seua obra artisticomilitant i de l’alliberament de les persones en general i LGTBI en particular. Imprescindible.

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Adiós, Chueca. Memorias del gaypitalismo: la creación de la 'marca gay'." encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!