El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

100 gens que ens fan humans. Poetes i assassins, inventors i imitadors, racionals i dogmàtics, biològics i culturals.

Editorial: 
Cossetània Edicions
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2015
Altres dades: 
Col.lecció "de cent en cent", nº 34
Valoració dels usuaris: 
9.3/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

En aquest llibre es parla de 100 gens que estan relacionats amb la nostra humanitat i que permeten relacionar la influent vessant biològica amb la igualment influent vessant cultural. Un territori fronterer on poder reflexionar sobre què és allò que ens fa humans. Les persones som una espècie ben curiosa: tan aviat realitzem actes altruistes com egoistes; podem estimar incondicionalment i escriure poesia amb una mà i assassinar despietadament amb l’altra. Com és que manifestem actituds aparentment tan contraposades? Són els nostres gens que ens hi empenyen? O és el substrat cultural? O una mica de cada?

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Redactat amb cura per mantenir la senzillesa i la claredat expositiva en un tema tan complex, aquest “de 100 en 100” que comente ara el trobe un altre encert d’aquesta ja llarga col·lecció de Cossetània. Com apassionat de la ciència i admirador de la competència divulgativa d’en David Bueno, he gaudit força de la lectura d’aquestes 100 petites “històries” al voltant de sengles gens del nostre genoma, que l’autor ha triat per a l’ocasió. He tingut el plaer d’atansar-me a comprendre una mica millor el misteri de la vida que s’amaga a dins dels nostres 22 + 2 cromosomes. Una meravella de la física i, sobretot de la química, en continu moviment, fent i desfent molècules, sobretot proteïnes; un procés dirigit pels nostres gens i també per altres regions moleculars properes, dins de l’ADN. Ens adonarem que som un producte combinat del nostre programa genètic i de les modificacions adaptatives generades pels esdeveniments que ens ha tocat viure; modificacions epigenètiques que, al cap i a la fi, són alteracions químiques (acetilació, fosforilació, metilació...) dins del mateix ADN o del seu suport estructural (les histones). A mesura que avancem en la lectura, copsarem el missatge cabdal que ens vol transmetre l’autor: l’extraordinària importància de l’evolució biològica i cultural en la nostra espècie, la influència mútua entre gens i ambient, entre biologia i cultura; una sinèrgia que ens fa humans. I, a nivell personal, la lectura de l’obra ha estat una altra confirmació de que tot, matèria i “esperit”, és, al cap i a la fi, física i química.

 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"100 gens que ens fan humans. Poetes i assassins, inventors i imitadors, racionals i dogmàtics, biològics i culturals." encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!