El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Estado Islámico. Geopolítica del caos.

Autor/s: 
Editorial: 
Los LIbros de la Catarata
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2015
Altres dades: 
Nº 547
Valoració dels usuaris: 
6/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Entendre què és, què significa l’Estat Islàmic declarat al juny de 2014 per Abu Bakr al-Bagdadi obliga a desempallegar-se, necessàriament, dels equívocs i dels mites que dominen en els mitjans de comunicació i intoxiquen certs debats polítics, dirigits a excusar els errors de càlcul comesos per Occident i els seus socis a l’Orient Mitjà i a justificar intervencions militars injustificables. El més important d’aquests: la seva inapropiada i interessada definició com a simple moviment terrorista. Arrelat dins d’una àrea de centenars de quilòmetres quadrats que abasta des de Síria fins a l’Iraq; reproduït per desenes de grups armats que li han jurat lleialtat, des de les muntanyes d’Algèria fins a les costes d’Indonèsia, i dotat d’un poderós efecte crida, que atrau joves d’altres països islàmics, però també a musulmans nascuts i crescuts a Europa amb la mateixa il·lusió d'aquells que s’unien als rebels a Sierra Madre, l’Estat Islàmic és, en realitat, un proto-Estat basat en una interpretació particular de l’islam, amb trets de totalitarisme i vicis d’ultradreta, capaç d’autofinançar-se amb mètodes mafiosos, que gestiona un ampli teixit social, s’alimenta de la frustració i se sosté en un estructura militar que uneix amb eficàcia estructures d’exèrcit regular, tàctiques d’escamot maoista i accions d’elemental terrorisme. En aquest llibre, l’arabista i periodista Javier Martín -corresponsal a l’Orient Mitjà des de fa quinze anys- no només dissecciona l’estructura i finançament de l’Estat Islàmic, sinó que explica els seus orígens ideològics i ofereix una anàlisi precisa de la nova geopolítica de l’Orient Mitjà, filla de l’enfonsament de l’islamisme polític, el fracàs de les primaveres àrabs, els errors d’Occident i el pols entre l’Iran, Aràbia Saudita i Israel.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Un assaig històrico-periodístic, farcit de fragments d’entrevistes amb experts en l’Orient Mitjà i protagonistes del seu esdevenir actual, que ens permet copsar millor el drama que estan sofrint els pobles àrabs, com s’ha generat i com naix i s’està desenvolupant el blasmat i temut --amb raó-- Estat Islàmic. Descobrirem com aquest grup armat amb estructura d’Estat, de la qual tan sols se’ns vol presentar el seu vessant més cruel i inhumà, té també un cantó social que explica el recolzament que ha rebut per part d’una població necessitada i atemorida (“l’Estat Islàmic és el reflex monstruós de la desigualtat i la desesperança”, com podem llegir al llibre). Confirmarem com les qüestions econòmiques --i les lluites pel poder que se’n deriven-- són al centre de les guerres que s’esdevenen ben a prop de la riba est de la nostra Mediterrània, amb actors àrabs, jueus, nordamericans i europeus, entre d’altres; fonamentalment per mor de la possessió dels recursos bàsics, com l’aigua o l’energia --sobretot el petroli: la venda de cru de contraban és la principal font d’ingressos de l’EI--; però també pel tràfic d’armes. Coneixerem també com l’ajut de Turquia està sent cabdal perquè siga possible un estat feixista com l’EI, en no posar entrebancs a l’entrada de gihadistes voluntaris d’altres països ni al mercadeig d’armes ni de cru.

Trobe a faltar una crítica més evident envers les religions com a facilitadores de la creació de fanatismes, de normes i pràctiques inhumanes, que ens retornen a l’edat mitjana i a èpoques inquisitorials.

D’aquesta lectura destaque la reflexió sobre les causes de l’atractiu de l’islamisme entre els joves àrabs. Hom el veu sobretot com un problema social relacionat amb l’educació. És un problema que naix a les escoles i que després s’alimenta de la pobresa i l’exclusió. Aquest buit és el que han omplit els islamistes. Per tant, la solució hauria de passar per implantar programes d’integració que permetessen als joves exclosos tenir perspectives de futur. Sense oblidar la necessària transmissió d’una alliberadora i saludable visió laica i crítica del món.

 

Etiquetes: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Estado Islámico. Geopolítica del caos." encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!