El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Els nus i els morts

Autor/s: 
Editorial: 
Edicions 62
Traductor: 
Ramon Folch i Camarasa
Gènere literari: 
Any d'edició: 
1991
Altres dades: 
isbn 9788429733176. Títol original: The naked and the dead (1948)
Valoració dels usuaris: 
8/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

Norman Kingsley Mailer (Long Branch, N. J., 1923 – Nova York, 2007) és el novel·lista de l’alienació i de la neurosi social americana. Debutà amb una obra d’envergadura: The naked and the dead (1948), que s’inspirava en la seva experiència bèl·lica a les Filipines i incorporada a aquesta col·lecció Les millors obres de la literatura universal segle XX (Edicions 62). Altres obres importants de Mailer són: Barbary Shore (1951), The Deer Park (1955), An American Dream (1965), on la crítica social esdevé cada vegada més àcida. Entre els seus llibres d’assaig cal destacar Advertisements for Myself (1959) i Cannibals Christians (1966), d’aquest últim llibre formen part els assaigs traduïts al català Fets de cultura (1971) i La farsa política nord-americana (1972), publicats per Edicions 62.

Els nus i els morts –traduïda al català per Ramon Folch i Camarasa l’any 1965, amb nombroses expressions censurades que s’han restituït en aquesta edició- té una força dramàtica, una vivesa descriptiva i un to de reflexió que fou subratllat ja en el moment de la seva publicació per tota la crítica. Malgrat el seu sentit d’immediatesa que a vegades pot recordar el reportatge, no podem oblidar que és una obra de ficció, en la qual els elements de la realitat, convenientment alterats per l’imaginari, es reordenen amb intencionalitat artística i alhora il·lustrativa. Una novel·la d’impacte i d’actualitat.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Durant la segona guerra mundial un contingent nord-americà arriba a una illa del Pacífic amb l’objectiu de fer-se amb ella i expulsar els japonesos, vivim els seu dia a dia tant al front com a la rereguarda. Però no ens trobem només davant d’una novel·la bèl·lica, la qual ens serveix de motiu i guia, també ens mostra la nostra inhumanitat gairebé amb totes les giragonses tortuoses i cruels de què som capaços els humans, de les nostres febleses més soterrades i estúpides, dels escrúpols o la falta dels mateixos. Juga amb la psicologia, fe i moral dels personatges, el seu estrat social i el seu rol militar. Però la novel·la també conté una altra vessant: la descripció d’una època dels Estats Units mitjançant la descripció de la vida de diversos personatges abans de la guerra, la qual s’intercala com a final de molts capítols.

 

 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Els nus i els morts" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!