El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Els morts sota el menjador

Autor/s: 
Editorial: 
Kit Book
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2018
Altres dades: 
G. Remi
Valoració dels usuaris: 
7/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

El llibre és un assaig històric que per un costat reflexiona sobre el nacionalisme, i per l'altre postula el motor d'una regeneració (neteja) racial com a component de la guerra civil espanyola i posterior biopolítica franquista. Presenta la història d'una manera lleugerament diferent a com ens l'han ensenyat, però resulta que aquests "petits" matissos diferents són alhora importantíssims per copsar la realitat.

 

Diu la contraportada:

"El nazisme ha sigut un dels períodes més foscos de la humanitat pel fet que una societat civilitzada retrocedís a la barbàrie moral, assenyalés com a enemics col·lectius de persones, les deshumanitzés, i intentés exterminar-les.

Ara, imaginem que en Hitler no hagués dut a terme una política territorial expansiva, i s’hagués limitat a fer política domèstica. Abans de començar a conquerir territoris, era un polític de referència arreu del món, amb admiradors fins i tot a la Casa reial britànica, alhora que grans empreses nord-americanes instal·laven fàbriques a l’Alemanya. Les maneres dictatorials, i els discursos abrandats i la violència dels escamots nazis, dirigits contra comunistes i jueus, semblaven pesar menys que la puixança econòmica i l’aparença triomfadora del règim.

Imaginem que, tot i això, les violentes polítiques nazis causessin l’aïllament internacional del règim durant uns anys, però que després, tot i desconèixer la magnitud de la violència aplicada sobre la població, Occident acabés readmetent al club aquella dictadura que lluitava contra el comunisme soviètic, a canvi de deixar instal·lar unes bases militars

Imaginem que d’acord amb els nous temps, el règim nazi suavitzés les formes, i destruís tota la documentació possible sobre la seva violència i racisme. I que aquell règim durés quaranta anys, fins a la mateixa mort d’en Hitler al llit. Quaranta anys de propaganda nazi, glorificacions, mites històrics i justificacions, aplicats sobre la població alemanya.

Imaginem que a la mort d’en Hitler hi ha una transició democràtica raonablement pacífica, si bé tutelada per l’exèrcit nazi per a no sobrepassar cap línia vermella inadmissible pel nazisme, que hi ha una amnistia general sobre crims passats, i que les classes benestants nazis passen a ser les classes benestants democràtiques, sense més explicacions.

Imaginem que fins i tot hi ha una Fundació Adolf Hitler, subvencionada per l’Estat Alemany, que les SS, tot i esdevindre un partit polític minoritari, és perfectament legal, i que l’Estat Alemany es fa el desentès, a la pràctica fa tot el possible per evitar la investigació dels crims nazis o tan sols la recuperació de cossos de les víctimes pels seus familiars.

Excepte el primer paràgraf, el de la puixança econòmica i admiració internacional, no us sona de res, aquest relat?"

 

 

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

"Els morts sota el menjador " és un llibre que fa reflexionar tant sobre el passat com sobre la història que ens han explicat, i alhora planteja interrogants sobre el present i el futur. Tot i les reduïdes dimensions (no arriba a les 100 pàgines) és colpidor pensar que tot el que explica realment hagi passat i que no ens haguem assabentat.

Tal com indica l'autor de bon principi, ell no és historiador, tot apuntant l'estranyesa que cap historiador hagi tocar un tema tant pelut, bé per considerar-ho quelcom inexistent, o per tradició historiogràfica espanyola (deformada per la ideologia/nacionalisme). Tot i així, tant al principi com al final del llibre, l'autor posa el material amb humilitat a disposició dels historiadors per a que facin "la feina de debó". No sé si això passarà, atès que, a les professions humanístiques l'intrusisme, per documentat que sigui, és mal rebut, i si no, que li ho diguin al Bilbeny.

Etiquetes: 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"Els morts sota el menjador" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!