El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

" El retorn dels Bassat"

" El retorn dels Bassat"
Editorial: 
Edicions LA MAGRANA
Gènere literari: 
Any d'edició: 
10-11-20106
Altres dades: 
Tapa dura, 592 pàgines
Valoració dels usuaris: 
0/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

En la vida de Lluís Bassat, un dels publicistes més prestigiosos del món, conflueixen dues famílies errants i molts viatges a través dels segles. Els Bassat, sefardites, després d’haver de marxar d' Espanya al segle XIV, recorren durant el XIX i el XX Bulgària, Turquia, Àustria, Alemanya i França, abans de tornar a Espanya. Els Coen, jueus romaniotes establerts a l’illa grega de Corfú, també han d’emigrar durant el XIX i el XX a Itàlia i França, abans que un dels seus membres arribi a Barcelona l’any 1905.

 

 Vicenç Villatoro, de la mà de Lluís Bassat, indaga en aquest periple extraordinari del retorn a Sefarad, i ens transporta a un món ja desaparegut, trenat per tots els confins de la Mediterrània. Cosint narració, testimoni i reflexió literària, El retorn dels Bassat és també un fil que ressegueix l'esplendor i la tragèdia dels jueus del vell continent. I, al capdavall, la història de la mateixa Europa.

 

 

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

http://www.8tv.cat/8aldia/8-al-dia-amb-josep-cuni/el-retorn-dels-bassat-de-vicenc-villatoro-lluis-bassat/

Llegeixo aquest llibre com a primera lectura de Vicenç Villatoro, si, mai n'he llegit res d'ell.

M'ha apassionat. Es una lectura que me la va recomanar una bona amiga amant de la literatura o vaja, de la cultura en general.

Ella hi va posar l'adjectiu d'apassionant en la recomanació. Jo crec que la paraula és del tot encertada, apassionant, emocionat, molt colpidora i superinteressant.

M'ha sorgit mentre llegia, però de nou quan havia d'afegir el gènere de l'obra, dubtes, perque per mi és com el tractament d'una història en una mena de gènere propi, creat per ell o per narrar aquesta història; és una barreja deliciosa i atractiva de Periodisme, narrativa i assaig  culminant-ho amb reflexions pròpies.. No se, narra d'una forma especial una realitat concreta, una realitat també històrica.

Hi ha molts fils temàtics, molts , però potser un per mi important és el de la nostra identitat en el món, diguessim "el que nosaltres som", és a dir, no som més que el producte de la sang dels nostres origens, dels nostres ancestres, de gent que a vegades ha viscut a prop ,altres molt lluny, com és el cas de la família Bassat. És colpidor i preciós com es va cosint la història i com es va  després lligant de forma delicada.

També m'ha agrada't , el lligam que descobreixen en aquest viatge al passat, que és la relació entre la història de la família, que també s'enllaça o es toca amb la pròpia història de la literatura, perquè en LLuís Bassat resulta ser parent d'Albert Cohen, hi ha també relació amb Giorgio Bassari, Umberto Saba...i clar és lligar la història de les vicissituds d'una família que viu  moltes coses amb el afegitó atractiu de que és una família que també beu de la literatura.

 

 

Bé, no se ben bé com seguir comentant el munt de coses que toca el llibre...millor serà que us el llegiu i em dieu, val????

http://www.8tv.cat/8aldia/8-al-dia-amb-josep-cuni/el-retorn-dels-bassat-de-vicenc-villatoro-lluis-bassat/  molt interessant...

 

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"" El retorn dels Bassat"" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!