El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

El reino de este mundo

Editorial: 
Edhasa
Gènere literari: 
Any d'edició: 
1978
Altres dades: 
Estudi preliminar de Florinda Friedmann de Goldberg (40 pàgines), i pròleg de l’autor on explica la seua concepció de “lo real-maravilloso” de la crònica d’Amèrica.
Valoració dels usuaris: 
0/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

El reino de este mundo” és una novel·la sobre la percepció fantàstica de la gent i la història real d’Haití, entre l’època del colonialisme francés i la seua independència. El protagonista principal és Ti Noel, un esclau negre de la hisenda de monsieur Lenormand de Mezy. Amb ell recorrerem els esdeveniments d’aquest país entre finals del segle XVIII i principis del segle XIX.

La novel·la comença amb la revolta del manco Mackandal, l’any 1757, el qual va causar pànic entre els latifundistes francesos amb l’ús del verí que feien els servents de les hisendes, fins que l’apressen i l’executen cremant-lo viu en una foguera.

La següent fita és en 1791, quan es feu una reunió dels cabdills negres en una clariana del bosc a “Bois Caiman”, on van preparar la revolta que va culminar amb la independència del país el 1804. Entremig assistirem a l’arribada del general Leclerc amb la seua esposa Paulina Bonaparte, qui agafarà a Soliman, un criat negre, per a que l’atenga durant una epidèmia de calentures. Ti Noel mentrestant anirà a Cuba amb el seu amo, el qual ha fugit després de la violació i assassinat de la seua dona. Anys després Ti Noel tornarà, lliure, però l’obligaran a treballar en la construcció de la fortalesa de La Ferriere del nou emperador negre Henri Christophe, qui resideix al palau de Sans-Souci, enmig d’una cort a l’europea, amb vestits luxosos i un ambient cortesà. La novel·la finalitza amb els últims periples de Soliman i de Ti Noel. El primer acabarà a Europa, i el segon, ja molt vell, retornarà a l’hisenda on va servir de jove per a passar els seus últims dies.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

En aquesta novel·la el món real i el fantàstic es barregen contínuament, fins al punt de no saber en algunes ocasions si la història que s’explica és només ficció o si allò que sembla ficció és la història real. De tan irreal i meravellós que és tot.

Per a mi es tracta d’un llibre on sobretot destaca l’ús i el domini del llenguatge, en especial en les descripcions de les diferents situacions. És un llenguatge molt ric. Segons els crítics de Carpentier és un llenguatge barroc, recarregat, però això en compte de ser perjudicial per a la novel·la és la seua essència expressiva. No crec que siga una novel·la fàcil, però sí molt ben feta i que et permet endinsar-te en una lectura fascinadora. Tan fascinadora que t’aparta del món real per unes hores, i això pocs escriptors ho aconsegueixen.

Més informació: http://historiata.wordpress.com/2013/06/04/ressenya-alejo-carpentier-el-...

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

"El reino de este mundo" encara no té comentaris, sigues en primer en comentar!