El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Biografies

4 comentaris / 0 nous
Darrer comentari
Ester F. Matalí
imatge de Ester F. Matalí
Desconnectat
Darrera visita: fa 31 minuts 33 segons
Gat Vell
Afegit: 26/05/2011 - 20:50
Punts: 9829
Biografies
Descripció del tema: 

Què busqueu quan llegiu una biografia?

N_T
Desconnectat
Darrera visita: fa 4 dies 12 hores
Avesat
Afegit: 30/06/2017 - 18:31
Punts: 6604

És una pregunta complicada. Una biografia té a veure amb la imatge pública d'una persona, en com la recordarà la història, i amb el significat o importància que aquesta persona hagi tingut, en general per a la història, per a la humanitat, o potser tan sols per al lector mateix. En el meu cas, el que jo busco quan llegeixo una biografia és arribar a comprendre, encara que sigui una mica, aquesta rellevància, més que un llistat de dades històriques que puc trobar per Internet. 

- Per exemple, Ligero de equipaje: La vida de Antonio Machado d'Ian Gibson és una de les meves preferides: entendre la personalitat d'un autor com Machado em va ajudar a comprendre alguns aspectes de la seva obra amb més profunditat, i també alguns elements del context històric i social en què va viure. 

- Un capítol a part representen les autobiografies i memòries, en què probablement el tema de l'objectivitat és més discutible: el propi autor de l'autobiografia prova de presentar una cara o una imatge d'ell o ella mateixa. Una que vaig llegir fa temps és Cosas que los nietos deberían saber de Mark Oliver Everett, que em va agradar, tot i que en general em va semblar que el llibre no estava a l'alçada de les cançons del seu autor. En canvi, Dreams from my father de Barack Obama em va semblar una reflexió molt directa i sincera sobre el tema de la raça i la identitat als Estats Units, que adquireix un valor propi independentment del fet que el seu autor arribés a la presidència dels Estats Units (va ser escrita i publicada força temps abans de l'elecció). 

Fa temps que m'agradaria llegir una biografia de Nelson Mandela, però no m'acabo de decidir. Hauria de llegir la seva autobiografia, o una biografia escrita per un tercer? 

Rocio Matalaranya
Desconnectat
Darrera visita: fa 8 mesos 1 setmana
Afegit: 07/01/2018 - 22:03
Punts: 197

Experiències noves...

Mercè Solanes
Desconnectat
Darrera visita: fa 7 mesos 1 setmana
Afegit: 12/01/2018 - 14:33
Punts: 120

 

Sóc una apassionada de la història, i en les biografies cerco comprendre l’autor, ja que tots som fills del context històric que ens ha tocat viure i que ha perfilat profundament la nostra personalitat.

Actualment, llegeixo la biografia de Clarice Lispector de Benjamin Moser “Por qué de este mundo” ed. Siruela.

També recomano “las hermanas Mitford” d’Annick Le Floc’hmoan.  Ed. Circe. Una biografia molt interessant per comprendre la història del segle XX.

 

Entra o registra't per publicar comentaris