El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Allò que va passar a Cardós

Autor/s: 
Editorial: 
Proa
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2016
Altres dades: 
Valoració dels usuaris: 
7.8/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 
Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Avui ens retrobem amb un dels autors que més admirem en aquesta casa, en Ramón Solsona torna amb una gran novel·la sota el braç.

Potser si que tenen raó les veus que diuen que l’autor triga una mica entre llibre i llibre però que voleu que us digui... prefereixo mil vegades esperar una mica i tenir entre mans una obra que és una joia que no tenir la immediatesa d’altres autors que presenten llibres més superficials.

Si destaquem alguna de les múltiples facetes com a escriptor que ens fascina del Ramón Solsona és la seva capacitat de donar veu a aquells que resten en silenci.

Ja ens va enamorar amb “L’home de la maleta” en que els murmuris de Gràcia es van cridar als quatre vents per tal de romandre per sempre a la nostra memòria i ara és el torn de les opinions i visions dels habitants de Cardós que van viure les obres hidroelèctriques.

A Allò que va passar a Cardós trobem un marc històric teixit amb una rigor i respecte per la historia i uns personatges diversos i particulars que ens conviden a ficar-nos a la trama d’un salt.

Quan tractem d’una novel·la basada en fets reals admirem que sigui molt veraç i que ens la transmetin de manera que puguem sentir el batec de la societat des de diverses classes socials i diferents ideologies per poder aprofitar el plaer de la lectura per aprendre de fets que són memòria històrica del que som i serem.

Les grans innovacions que es varen dur a terme i el naixement d’un nou model polític sacseja la societat. El twist, el bikini, els primers vehicles i la bonança econòmica són la tònica del moment.

A més dins d’aquest gran teló de fons que esdevé protagonista, descobrim la trama personal dels miners comunistes andalusos reflex de l’èxode migratori dels anys seixanta, un propietari que recela del futur marit de la seva filla, noticies encobertes d’un contrabandista, etc.

I les trames principals: l’assassinat d’un guardia civil amb la seva corresponent investigació i una historia d’adulteri.

Se us acut alguna idea més interessant?

Crec que és la novel·la ideal per aquest setembre, un mes de transició, de tornada a la feina però que encara al tornar a casa podem gaudir d’unes horetes de sol i un bon refresc.

Trepidant, addictiva, altament didàctica, àgil, planera, profunda, sensible, amb tocs d’humor, àcida i molt verídica. Crec que no hem llegit res que se li assembli.

De la mà de Proa podem viatjar en l’espai i el temps ara que les vacances ja han acabat. A qui no li ve de gust?

Si ens permeteu fer una petita juguesca o aposta en aquest espai estem bastants segurs que serà un dels llibres estrelles de cara a Sant Jordi.

Recordeu que l’autor té un “jo-no-sé-què” que el fa especial! Potser té una marca que el marca!

Us el recomanem de manera molt vehement i demà us oferirem un entrevista amb l’autor

Certament té l’èpica dels personatges humils i la grandesa literària d’un clàssic.  @PetitaLlibreria

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

Comentaris sobre "Allò que va passar a Cardós "

La trama de la novel·la es basa en l’assassinat d’un guàrdia civil a la Vall de Cardós als anys 60 del segle passat; No tant pel seu esclariment, ja que en coneixerem l’autor i el motiu  ben aviat, sinó per l’escenari i les circumstàncies de la comunitat en que passen els fets. Penso que  aquest és el motiu verdader de l’autor.

Escrit a manera d’entrevistes periodístiques, reflecteix diversos punts de vista, poc contradictoris i molt complementaris, d’una realitat que molts- al menys jo-  ignoràvem. Visions, no tant sols del fet delictiu en si, sinó com ja he dit, de l’entorn tant peculiar en que succeeix; Un clima i una orografia  pròpia de l’alta muntanya, juntament amb unes condicions laborals de gran duresa pròpies del franquisme, emmarquen les relacions entre persones de diversos orígens geogràfics, i per tant culturals, amb diversos valors i finalitats, que les transforma, i transforma també l’entorn.

M’ha agradat sobretot conèixer una part de la història que ha restat amagada per a la gran majoria de gent que vivim allunyats d’aquells indrets. Llocs que sovint idealitzem per la seva bellesa i tipisme, però que han sofert la mossegada d’un progrés egoista , deixant-los una bona cicatriu. Això quedarà molt explicitat al darrer capítol del llibre.

Aquesta amalgama de patiments, il·lusions, fatalisme, passió, corrupció, etc... esdevé una lectura fàcil i addictiva, cosa que  diu molt del bon ofici de l’autor

No diria veritat si no valoràs en allò que val l’argument i el seu desenvolupament al llarg de les més de quatre-centes pàgines del llibre. La tècnica emprada fa que la història que ens conta en Ramon Solsona siga perfectament creïble, que no s’hi perda l’interès fins al final i, confirmant el que hom promet a la contraportada, que et faça sentir com si llegisses una novel·la històrica d’un autor clàssic. Això mereix el meu indubtable reconeixement; tanmateix i malgrat el valor de la versemblança del personatges i de la trama, pense que s’ha quedat curt o potser jo no he sabut veure amb la claredat que a mi m’agrada allò que cerque en tota obra literària: una contribució evident al necessari canvi de mentalitat que ens millore i millore tot plegat, que ens permeta superar l’explotació, l’obscurantisme, el masclisme... de la societat, valors tan execrables que generen la violència que domina al món i que traspua per tots els porus d’aquesta novel·la. Entre tant de dolor, tan sols hi veig la guspira d’esperança que ens ofereix l’amor romàntic del Santi i la Rossita; no obstant això marcat per un sentimentalisme massa tronat i enganyós, perquè també hi trobe masclisme, tot i que de baixa intensitat. En resum, una ‘recepta saborosa’, però massa ‘clàssica’ pel meu gust.

Estimem sempre la natura, nosaltres inclosos.

M'han regalat aquest llibre per llegir a l'estiu i m'ha agradat força. En el meu cas, ha estat especial perquè venia de la Vall de Cardós de ser-hi uns dies i clar, fantàstic per reviure llocs i ubicar-me perfectament en la història que proposa el llibre.

Molt interessant per la recerca històrica.

l'He trobat àgil, ben escrit i que enganxava. A retreure, un final que balla una mica i que crec que no queda massa ben resolt.

Maff

Molt interessant. Mentre vas coneixent la trama de la novel·la descobreixes com era el dia a dia de l'època i de la zona. El recomano molt!