El teu espai per compartir llibres i literatura | Versió 2.0

Acte de violència (pròleg de Cesk Freixas)

Editorial: 
Sembra Llibres
Gènere literari: 
Any d'edició: 
2016
Altres dades: 
Valoració dels usuaris: 
8/10
Sinopsi. Explica'ns l'argument del llibre: 

«És molt senzill: quedeu-vos tots a casa.» Aquesta consigna anònima ha estat capaç de contagiar tota una ciutat.  Els carrers es buiden. La paràlisi s’estén. Gairebé ningú no va a treballar. El transport, les botigues i les fàbriques cessen les activitats. Un alçament col·lectiu sembla possible sense vessament de sang.

Narrada amb la força i l’astúcia d’una de les veus cabdals de la literatura catalana del segle XX, Acte de violència ens situa davant d’un poderós interrogant: què passaria si suméssim forces en una vaga col·lectiva i indefinida? La resposta és un dels llibres més representatius i celebrats de Manuel de Pedrolo. Una novel·la en què aquest aspirant a utopies ens parla de resistència i opressió, de solidaritat i violència, d’implicació i indiferència. Un autèntic clàssic escrit en ple franquisme, guanyador de la primera edició del premi Prudenci Bertrana i censurat fins a la mort del dictador. Però que continua sent d’una esfereïdora actualitat.

Opinió sobre el llibre i/o comentaris: 

Ja coneixia en Pedrolo com a mestre de ciència-ficció i aquesta d’ara n’és una mostra fefaent. Una gran novel.la d’acció, amb un argument captivador, arriscat en plena dictadura franquista (contra la qual l’escriu), farcida de valors, exemple d’art al servei del poble, intemporal i universal. Una obra èpica, sense ornaments, que mostra herois d’un poble en lluita contra els seus opressors. Un exemple de com la unitat, la determinació i la generositat de les classes subalternes junt amb les petit burgeses, mitjançant la desobediència civil, poden enderrocar fins als sàtrapes més sanguinaris. En Pedrolo ens engresca a actuar, a eixir del nostre gris present, amb el convenciment personal, la solidaritat i el suport mutu, per aconseguir una vida millor, més lliure i digna per a tots. Admirable en Pedrolo!

Per deixar comentaris has d'estar registrat:

Registre

Si ja estàs registrat, entra des d'aquí

Comentaris sobre "Acte de violència (pròleg de Cesk Freixas)"

Llegir aquesta novel·la avui en dia fa que ens sorprenguem per la seva vigència i per uns plantejaments que recorden, fins a cert punt, als que estem vivint a Catalunya en relació al procés d'independència.

Com és habitual en Pedrolo, la novel·la es llegeix amb facilitat i et manté enganxat fins al final.

Tot un clàssic de la nostra literatura a re-descobrir.